Return

Estrats geològics

Route POI
Geology
Index card

Introduction

Els estrats geològics són les diferents capes de roca amb característiques pròpies  que les distingeixen de les altres capes. Se solen trobar ordenades de manera més o menys paral·lela i un sobre l’altre, però no sempre els trobem disposats així. La superfície de la Terra pot patir moviments tectònics que poden provocar deformacions (plecs), trencaments (falles) que dificulten trobar aquesta disposició paralel·la dels estrats. 

Normalment, podem diferenciar visualment aquestes capes per les diferències en els materials, el color o l’estructura. Els estrats se solen observar en penya-segats, afloraments o en talls de la roca en pedreres o per la construcció de carreteres o camins com en aquest cas. 

Tambés es pot donar el cas que les capes siguin el resultat de la degració i alteració de la roca mara inferior, fins la contrucció d'un sòl fertil a la part superior. Son els hortizons edàfics (foto).  Aquests fan referencia als primers metres de la superficie del terra. Serien la poricó superficial dels estrats geològics. 

Així, al llarg de la història, es van formant les capes formades per materials diferenciats i amb propietats diferents i, molt sovint, ordenats de tal manera que els més recents es torben a la part superior i els més antics a la part inferior. 

 

 

Images