Entrada al Jardí romàntic de Lola Anglada
Can Cosme
Casa de la Punxa
Return

Itinerari cultural

Route
02/10/2016
Index card

Introduction

Passejant per un poble amb caràcter

Recorregut molt agradable de seguir, tant pel seu traçat suau amb pocs desnivells, com pel fet d’anar trobant una sèrie d’elements interessants i curiosos que segur que ens fan gaudir de la proposta.  

Ens endinsarem al nucli antic del municipi on podrem veure edificis  modernistes, noucentistes i d’altres arquitectures diverses. Passarem a tocar d’algunes de les grans masies de Tiana i, si volem, ens podrem apropar a l’ermita de l’Alegria, en un paratge especial per la seva calma i els seus paisatges agrícoles i forestals.   

 

We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:

Apple store Google Play
 • Typology
  Anti-clockwise circular
 • Difficulty
  For families
 • Duration
  1 hour
 • Slope
  100.00 meters
 • Distance
  3.60 km
 • Theme
  Environment
  Architecture and environment
  Others
 • Activity
  By foot
  By bike
 • Rating

Slope graph

Description

Passejant per un poble amb caràcter

Començarem l'itinerari seguint el costat dret del Parc del Camp de Futbol Vell, pel carrer Matas fins al capdamunt d'aquest, on hi ha la placeta d'Anselm Clavé, de camí passarem pel darrere de Can Xipell del qual en veurem un bonic templet en una de les cantonades del jardí.

De seguida arribarem a tocar a la plaça de la vila i baixarem per la dreta cap al torrent de Montcerdà el qual creuarem, de seguida pujarem un carreró que ens portarà al darrere de la masia de Cal Gaietà i davant l'entrada de la imponent finca neoclàssica de Cals Frares, una antiga masia transformada en casa senyorial. 

Farem una mica més de via fins a arribar al punt en què ens podrem engrescar a pujar cap a l'ermita de l'Alegria que ens quedarà a uns 500 m de distància. Si triem aquesta opció, caminarem per uns camins molt tranquils entre hivernacles destinats a la flor i la planta ornamental i amb més masies interessants per observar.

En cas de no continuar cap a l'ermita farem un petit descens pel carrer de Can Jordana fins a la font de Can Comas, una font històrica important que té un safareig al seu costat.

A partir d’aquest punt tornarem a entrar al nucli urbà i veurem la seva església, passarem per davant l’important cinema Tiana i coneixerem la història del tramvia que va funcionar a Tiana. 

Continuant de baixada podrem visitar el jardí de Lola Anglada i veure casa seva i per acabar us proposem arribar fins al Casal de Tiana i la Sala Albéniz i a continuació veure Can Xipell i la Casa de la Punxa, dos edificis molt coneguts a Tiana.

 

 

Tips

TRAÇAT

 • Hi ha la possibilitat d'escurçar l'itinerari un kilòmetre si no es puja a l'ermita de l'Alegria.
 • No trobarem cap fort desnivell.

AIGUA

 • Trobarem fonts amb aigua potable en molts punts, només cal saber que la font de Can Coma no és de xarxa ni adient pel consum humà segons anàlisis de la regidoria de medi ambient.

PRECAUCIONS

 • Gran part del recorregut és per dins el poble, vigileu amb els carrers estrets quan passen cotxes i en travessar el carrer principal per veure la casa de la Punxa, sobretot amb criatures.

METEO

 • No hi ha punts de massa insolació ni climes extrems.

TERRENY

 • Cal portar calçat còmode per caminar, sense que sigui especialment per trepitjar terra ni pedres.

MATERIAL

 • Es recomana portar màquina de fotografiar, ja que veureu molta arquitectura singular i paratges interessants.

ALTRES EQUIPAMENTS 

 • Si voleu conèixer més coses sobre el modernisme al Maresme i a Tiana, el Consorci de Promoció Turística del Maresme va editar una guia anomenada "Modernisme al Maresme".
 • El carrer Sant Domènec que el trobareu poc després de passar l'antic cine Tiana baixant a l'esquerra, és un dels pocs del municipi que conserva una estructura especial, les cases tenien una parcel·la de terra a l'altra banda del carrer per fer-hi un hort.
 • Passarem molt a prop de masies que no se'n parla a l'itinerari, com és el cas de can Cosme al carrer Verge del Pilar, o can Boter al carrer de can Jordana arribant a la font de can Comas.
 • Si us ha agradat el que feia en Pere Salarich heu de saber que hi ha molts racons de Tiana amb rajoles i pedres posades per ell com a la font de can Comas, la font del Ronyó o a l'Avinguda Isaac Albéniz entre el Casal i l'antic baixador del tramvia.

Save the route

What is there

What to see in: Itinerari cultural

Es mostren 1 - 11 de 11

02.2Masia de Cal Gaietà

Point of interest
Architecture
02/10/2016

Edificis imponents i de gran bellesa que se situen al camí del mig d'Alella, un important lloc de pas de persones i mercaderies. Ambdues construccions tenen un origen comú, les de ser una llar i un...

03-E. Alegria

Point of interest
Architecture
02/10/2016

L’antiga església parroquial de Tiana és petita i d’estil gòtic, senzill i sobri.

Va ser consagrada l’any 1104, però es va refer  totalment a l’alta Edat Mitjana i més posteriorment, la llinda de la...

04-FONT CAN COMAS

Point of interest
Environment
02/10/2016

Fins a l'any 1896 aquesta va ser la font més propera al nucli urbà de manera que era una font molt important per les famílies que no disposaven de pou.

El carrer va arribar a conèixer-se com el...

05ESGL SANT CEBRIA

Point of interest
Architecture
02/10/2016

L'any 1850 mossèn Magí amb el suport de l'ajuntament va iniciar el projecte de poder construir una nova parròquia a Tiana més propera als veïns, amb una planta més gran i més elaborada arquitectònicam...

07.1Abaixador Tramvia

Point of interest
Others
02/10/2016

L'antic tramvia cobria el trajecte entre Tiana i Montgat, i va ser una realitat gràcies a l'alcalde Joan Garí i Botey i dos socis més.

 Al novembre de 1916 es va inaugurar després de fer una missa i b...

06SALA GIRALT I CINE TIANA

Point of interest
Others
02/10/2016

A mitjans del segle XIX el cine era la sala de ball, el punt de trobada entre els estiuejants i els tianencs. Comunicava amb el cafè de Dalt (Actual restaurant Avi Mingo) per darrere i ambdós espais v...

09JARDINS LOLA aNGLADA

Point of interest
Others
02/10/2016

Al costat mateix de la casa familiar de l'autora, trobem el mateix jardí on de nena passava hores per cuidar la seva salut fràgil, ja que l'aire del mar i la muntanya es consideraven beneficiosos per...

01.1Ajuntament

Point of interest
Architecture
02/10/2016

L'ajuntament és de finals del s. XIX i va ser dissenyat per Isidre Raventós i Amiguet en un estil eclèctic, és a dir combinant diferents corrents arquitectònics.

Té un aspecte noble amb un cos central...

08CASAL TIANA SALA ALBÉNIZ

Point of interest
Architecture
02/10/2016

Al setembre de 1910 es va constituir la Societat Casino de Tiana, com altres pobles del maresme que van tenir colònies d’estiuejants benestants, a mitjans del s. XIX ja hi havia necessitat de tenir un...

10CASA DE LA PUNXA

Point of interest
Architecture
02/10/2016

La casa que es caracteritza i distingeix de la resta de les de Tiana, per la seva punxa va ser construïda l’any 1917 per Ramon Maria Riudor, amb un estil noucentista.

Aquesta torre formava part d’una...

11.1CAN XIPELL

Point of interest
Architecture
02/10/2016

Aquesta finca ocupa una bona superfície tant el seu pati com l'edifici neoclàssic situat en un punt central.

És de planta quadra i presenta un volum gairebé cúbic. Destaquen la porxada de l'entrada...

Images
Rating
No votes yet
Ratings with comments Publish rating
Visits

What to see in: Itinerari cultural

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Itinerari cultural

Es mostren 1 - 10 de 11
 • Filter by type
  Theme