Pollancreda vora el riu
Detall del riu Ter
Canal vora el Ter
Return

Tram 8/10. Girona-Sobrànigues

Route
31/01/2017
Index card

Introduction

Les portes de l'Empordà

La sortida de Girona és un pèl tediosa però ens espera una etapa molt bonica, amb presència d'extenses plantacions de plàtans i pollancres que se succeeixen un rere l'altre. L'abric prehistòric del cau de les Goges, al peu mateix del sender, i el monestir romànic de Santa Maria a Cervià de Ter, ens permeten posar-nos en contacte amb l'antigor. En arribar a Sobrànigues, en un pas baix, el riu és ample i calmat, buscant  ja la seva desembocadura.

 

Nota: aquest itinerari i els seus punts d'interès han estat dissenyats i seleccionats, respectivament, pel Consorci del Ter, ens promotor de la Ruta del Ter.

We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:

Apple store Google Play
 • Typology
  Crossing
 • Difficulty
  Median
 • Duration
  6 hours 20 minutes
 • Slope
  125.00 meters
 • Distance
  21.92 km
 • Theme
  Environment
  Architecture and environment
 • Activity
  By foot
 • Rating

Slope graph

Description

Les portes de l'Empordà

Situats a la imponent devesa de Girona, passem per la passera de Pontajau: una passera de vianants amb barana de fusta que creua el riu. Un cop passat el riu, fem un canvi de sentit, a mà esquerra i un altre cop a mà esquerra, passant per sota del mateix pont que hem travessat.

Continuem per la riba del riu, deixant enrere la bassa de la Barca i transcorrent per una pista que passa al peu d’una instal·lació esportiva i de l’Hospital Josep Trueta, davant de l’illa fluvial de Pedret. En aquest punt, seguirem la Via Verda, passant pels boscos de Can Salvatella, per sota del pont de vehicles de Pedret, pel carril bicicleta paral·lel a l’autovia i arribarem a Sarrià de Ter, que descobrirem entrant pel carrer Major.

Sortint del nucli de Sarrià, haurem d’anar amb compte, ja que el camí passa molt a la vora de la carretera, just per la vorera de Sant Julià de Ramis, al costat mateix de l’antiga N-II. Des d’allà i per una passera de ferro que creua la riera de la Garriga, ens desviarem per sobre el canal formigonat per evitar l’accés de vehicles a la carretera de Banyoles i l’autopista. Des d’aquest punt, i deixant una fàbrica de formigons, aviat trobarem un paisatge eminentment agrícola, amb bona panoràmica del castell de Montagut, encimbellat dalt de la muntanya de Sant Julià. Estem transitant pel camí del Congost, al costat d’un canal d’aigua.

Passarem pel cau de les Goges, abric prehistòric, al terme de Sant Julià de Ramis. Anirem travessant un canal d'aigua i, després de passar una zona extensa de camps de conreus, travessem per un pont el riu Terri, gaudint d'una bona panoràmica fluvial. Aviat arribarem al pont que ens portaria a Medinyà, però la Ruta del Ter segueix recte. A partir d'aquest punt, ens allunyem momentàniament del riu per travessar una plantació de pollancres que ens conduirà a Cervià de Ter

Entrem a la població pel costat de la riera de l'Arner. Ens mantenim al marge dret de la carretera amb precaució. Si es desitja, es pot visitar el nucli i el monestir de Santa Maria. Si decidim seguir la ruta, ho farem resseguint la carretera. Al cap de poc haurem arribat al veïnat de Sobrànigues, del terme de Sant Jordi Desvalls, final d'etapa.

Tips

TRAÇAT

 • Traçat senzill, sense cap ascens, però amb alguns punts de lleugera complexitat per sortir de l’àrea urbana o per creuar les grans pollancredes per camins on cal parar atenció.
 • S’ha d’anar en compte en alguns trams on passem prop de carreteres de fort trànsit, especialment a Sant Julià de Ramis.

AIGUA

 • Només al passar per poblacions (Sarrià, Sant Julià o Cervià), podem trobar punts d’aigua propers. 

PRECAUCIONS

 • Cal parar atenció al sortir de Girona, un cop som a Sarrià de Ter, creuant pel carrer Major, i posteriorment al passar per Sant Julià de Ramis, on la vorera és molt estreta i hi ha fanals al mig. També després del pont de la riera de la Garriga hi ha un punt on parar atenció, passant per sobre el canal, sobretot si aneu amb infants.
 • A la zona de les pollancredes entre Cervià i Sant Jordi cal fer atenció als senyals, tracks de la ruta i itinerari a seguir, perquè pot ser perdedor. 

METEO

 • En ple estiu, cal portar protectors pel cap (mocadors, gorres…) i per la pell, ja que hi ha trams sense ombres. No obstant, un cop a Cervià, passem per grans trams ombrívols sota les pollancredes.

TERRENY

 • Sense gaire dificultats, més aviat planer. En algun tram pot haver-hi basses i fang, sobretot a l’estiu, fruit del regadiu de les pollancredes entre Cervià i Sant Jordi Desvalls.

MATERIAL

 • No es necessita cap material específic més enllà del convencional per a la pràctica del senderisme segons l’època de l’any i les condicions del temps en el moment concret.

Save the route

What is there

What to see in: Tram 8/10. Girona-Sobrànigues

Es mostren 1 - 3 de 3

Illa de Pedret

Point of interest
Environment
31/01/2017

El terreny és majoritàriament forestal, incloent boscos de ribera en diferents estats i restes d’antigues plantacions, tot i que també hi ha zones desforestades sense ús, com antigues hortes. La fauna...

Pont de l'Aigua

Point of interest
Architecture
31/01/2017

El pont de l’Aigua, o pont Major, té uns més que probables orígens a l’època romana, i formava part de la Via Augusta, que comunicava la península ibèrica amb Roma. En època medieval fou reconstruït...

Images
Rating
/5
2 votes
70%
Ratings with comments Publish rating
El tall de Medinyà a Cervià de Ter no M agradat, sobre tot el tall que passa al costat de la autopista.
Visits

What to see in: Tram 8/10. Girona-Sobrànigues

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Tram 8/10. Girona-Sobrànigues

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Theme