Plaça de la Vila
Sant Joan de les Abadesses
Monestir i palau de l'Abadia
Torre de la muralla
Return

Passeig per la Vila Vella

Route
07/03/2016
Index card

Introduction

Nascuda a redós del monestir

Aquest tomb familiar us convida a visitar, tot passejant, la Vila Vella de Sant Joan de les Abadesses i els diferents elements patrimonials arquitectònics que la singularitzen i la conformen, com les seves muralles, el monestir i el palau, o la formal trama de carrers al voltant de la plaça Major.

We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:

Apple store Google Play
 • Typology
  Time Circular
 • Difficulty
  For families
 • Duration
  1 hour
 • Slope
  10.00 meters
 • Distance
  1.80 km
 • Theme
  Architecture and environment
 • Activity
  By foot
 • Rating

Description

Nascuda a redós del monestir

Al principi els vilatans vivien dispersos en masos i al voltant de la parròquia de Sant Pol, al barri conegut com el Raval. A mesura que va anar creixent la població, al segle XIII, va ser necessària la construcció d'una vila emmurallada de nova planta, la que actualment coneixem com Vila Vella.

Aquesta passejada ens permet fer aquest salt en el temps i imaginar aquest passat tot resseguint els diferents punts d'interès patrimonial proposats.

Sortim del sector del monestir i el palau de l'Abadia, on es concentra l'oferta cultural, amb visites guiades i exposicions permanents.

A partir d'aquí seguim el passeig per carrers i places porxades disposats a la romana; la primera amb el nom de l'abadessa Emma: "El monestir de Sant Joan de les Abadesses fou una fundació personal del comte Guifre el Pelós, que el 885 creà el nou cenobi per a una comunitat de monges benedictines, de la qual havia de ser abadessa la seva filla Emma, tot just nada". La font de la plaça s'ha dedicat al compositor santjoaní Jaume Nunó i Roca (1824-1908), emigrat a Cuba i autor de la música de l'himne nacional mexicà.

Dins la Vila Vella, passarem per carrers i portals que antigament tenien les seves funcions diferenciades entre vianants i carros per, en un moment donat, acostar-nos a les restes de les muralles que protegien la vila i gaudir de les vistes a ponent de la plana, avui hortícola, del Ter.

Ens queda anar girant, sense pressa, per carrerons estrets i de bonics colors, direcció el portal de la casa on va estiuejar el poeta Joan Maragall i, a partir d'aquí, dirigir-nos cap al pont Nou. 

Ja a l'altra banda del Ter, gaudim d'una bonica perspectiva de les hortes. Tornem, però, creuant pel veritable camí de la vall, pel pont Vell. Direcció el monestir i la Vila Vella, passarem primer pel barri del Raval tot envoltant l'església de Sant Pol. L'església es troba al costat de la plaça Anselm Clavé, urbanitzada cap al 1920 per Jeroni Martorell. Amb l'expansió de la vila i amb la instal·lació de petites manufactures menestrals, constituïren la primera industrialització orientada al sector tèxtil. Sobretot, els canvis que s'esdevingueren amb la industrialització de la dècada del 1950, van donar un nou impuls a la vila, que fou encertadament renovada i urbanitzada i constituí, alhora pel prestigi històric i per la riquesa monumental, una de les fites notables de la ruta del romànic pirinenc.

Tips

TRAÇAT

 • Còmode i planer. 
 • Urbà, per carrers de la vila. 
 • Podeu aprofitar per visitar altres llocs del poble.
 • Trobareu plafons explicatius a diferents punts de la ruta.

 

AIGUA

 • Alts parcs i zones verdes.

 

PRECAUCIONS

 • Vigileu el pas de cotxes. 

 

TERRENY

 • Carrers pavimentats de la vila.
 • Calçat còmode.

 

MATERIAL 

 • Màquina fotogràfica i plànol de la vila.

 

ALTRES EQUIPAMENTS 

 • Oficina d'Informació i Turisme (palau de l'Abadia).
 • Centre d'Interpretació del Comte Arnau (palau de l'Abadia).
 • Exposició permanent de Romànic al  Ripollès (palau de l'Abadia).
 • Casal Jaume Nunó. Exposició permanent (El Palmàs).
 • Ecomuseu el molí Petit.

Save the route

What is there

What to see in: Passeig per la Vila Vella

Es mostren 1 - 8 de 8

Monestir de St.

Point of interest
Architecture
07/03/2016

Va ser fundat al segle IX per Guifré el Pelós i la primera abadessa en fou Emma, una de les seves filles. La comunitat femenina fou expulsada al segle XI per raons poc clares, suposadament per dur una...

palau Abadia

Point of interest
Architecture
07/03/2016

El Palau de l'Abadia, tal com ara el veiem, és el resultat d'una llarga successió de construccions i reformes que comencen al segle XIV, quan l'abat Pere de Soler dona forma a les dependències del...

Pl Major

Point of interest
Architecture
07/03/2016

Anomenada originàriament El Mercadal, era el centre de vida social i d'intercanvi econòmic de la Vila Nova (actual Vila Vella). L'any 1230 Jaume I el Conqueridor va donar permís per a fer-hi el mercat...

Era Serralta

Point of interest
Architecture
07/03/2016

És una era tancada que inclou una pallissa amb una arcada gòtica. Les seves parets perimetrals són part de la muralla medieval i d'una de les torres de vigilància sobre el portal de ponent.

Parc Muralla

Point of interest
Architecture
07/03/2016

Voltava tota la Vila Vella protegint-la dels atacs de l'exterior. Constava de 24 torres i 6 portals d'accés. Actualment es poden observar algunes restes de l'antiga muralla al passeig Comte Guifré, a...

Nucli Vell

Point of interest
Architecture
07/03/2016

A l'edat mitjana era coneguda com a Vila Nova. Va ser creada a principis del segle XIII per iniciativa dels abats Pere de Soler i, posteriorment, Ramon de Blanes, construïda sobre els antics camps...

Sant Pol

Point of interest
Architecture
07/03/2016

Situada després del pont Vell, és on va aparèixer el primer nucli urbà que s'anomenava el Raval. Des dels seus orígens l'església era la parròquia dels vilatans. L'església actual data del segle XII i...

Images
Rating
/5
1 vote
60%
Ratings with comments Publish rating
Visits

What to see in: Passeig per la Vila Vella

Es mostren 1 - 8 de 8
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Passeig per la Vila Vella

Es mostren 1 - 10 de 28