Return

Fajeda

Route POI
Flora
Index card

Introduction

Som al torrent del Muig, encaixonats entre el puig del Rus (1.170 m) a la nostra dreta, i el puig de Santa Creu (1096 m) a la nostra esquerra, a la baga que es forma sota la casa del Muig.

El microclima frescal de l'obac i la humitat afavoreixen l'establiment de la fageda. Al Ripollès les més esponeroses les trobem a tocar la Garrotxa. És una mostra de bosc centreeuropeu i per això té elevat valor biològic.

El sotabosc és molt pobre, amb una mica de boix acompanyat d'altres plantes com l'herba fetgera (floreix a la primavera i la identificareu per les fulles tacades de blanc), les violes boscanes, les heures i el bonic buixol de flor blanca. La disposició de les branques i les fulles dels fajos fa molt difícil l'entrada de llum al sotabosc, dificultant l'establiment d'altres plantes.

La fauna també és de caràcter centreeuropeu. Trobarem becades tot l'any, l'esquerp picot negre, el picot garser, la rara mallerenga d'aigua o el cridaner gaig, entre d'altres. Si els voleu veure, haureu de fer molt poc soroll, quedar-vos quiets i parar molta atenció.

A l'estiu ens visiten rapinyaires forestals com  l'aligot vesper i l'àliga marcenca que, amb sort, podrem veure sobrevolant camps i boscos. 

A la tardor, un moment màgic de colors, el faig dóna fruits tipus castanya, la faja, d'elevat valor nutricional pels animals del bosc. Bolets com els rossinyols i els ceps es fan presents. És també a la tardor quan podem observar la migració de l'aligot vesper que ha criat en aquestes fagedes. El liró gris és un habitant freqüent juntament amb carnívors com la fagina o cèrvids menys abundants com el cabirol.

 

Images