Return

Murs de pedra seca

Route POI
Environment
Index card

Introduction

Més endavant i cap al final de la ruta, tindrem l’oportunitat d’admirar autèntics mosaics formats per murs de pedra seca, però en aquest punt, allunyat del poble del Pradell de la Teixeta, volem destacar fins a quin punt qualsevol superfície de terreny era aprofitada per al cultiu en un temps no gaire llunyà.

És innegable l'important valor històric i biològic dels murs de pedra seca. Testimonien un passat agrícola recent i un aprofitament màxim del terreny, vigent fins a mitjans de segle XX a gran part del nostre territori. Aquestes construccions permeten frenar l'escolament de l'aigua de la pluja, així com, retenir la humitat i prevenir l'erosió del terreny.

A més, aquests murs de pedra seca també són importants per l'ecosistema, atès els éssers vius que hi creixen. Els més característics d'aquests murs de pedra seca són els líquens, les molses i les falgueres. També destaca la presència d'una gran varietat d'insectes, que eren de gran importància per al control de plagues i la pol•linització dels cultius. 

D'altra banda, gràcies a la calor que reté la pedra seca, aquests murs resulten molt útils per a molts rèptils, com ara el llangardaix comú i la sargantana. També s'hi poden trobar mamífers, com per exemple, el ratolí comú i la musaranya.

 

Images