Volver

Quart

Destino
14/02/2019
Ficha

Presentación

La terrissa de les Gavarres

Quart és un municipi situat al centre de la comarca del Gironès, ocupant una petita part de la plana de la Selva entre Girona i Fornells de la Selva, ocupant la vall del riu Celrè, entre l’Onyar i els primers relleus de les Gavarres, i la resta abraçant una bona part del massís esmentat a través de les valls del riu Celrè i els seus nombrosos afluents, part de la del riu Corb i d’afluents del Bugantó, que versen cap a ponent, i de la riera Boscana i els seus afluents, que ho fan ja cap a llevant, a l’altra vessant gavarrenca, rodejant la carena de Montnegre.

Més enllà del petit nucli principal del municipi, poc compacte, i el seu creixement modern que el rodeja, amb ravals i urbanitzacions, el municipi agrupa altres veïnats, com Palol d’Onyar, la Creueta, al límit amb Girona, i agrupacions de masies disseminades com Castellar de la Selva, Montnegre i Sant Mateu de Montnegre, ben enfilats a la muntanya, agrupant en total uns 3.600 habitants (2018).

El seu terreny argilós ha facilitat el desenvolupament de l’activitat terrissera, esdevenint un element identitari de Quart. El municipi, però, també ha tingut un peu a al món forestal i agrícola, amb masos dedicats a la pela dels suros i altres treballs forestals, i l’afavoreix la seva proximitat amb les zones industrials, logístiques i de serveis de Girona.

El medi físic és protagonitzat pràcticament pel seu extens mantell forestal, Gavarres endins, amb cobertura de pins, alzines i sureres, així com unes bones franges de vegetació de ribera arran de rius i torrents. Només la petita part del terme que ocupa la plana, ho és mitjançant el mosaic agroforestal típic d’aquests rodals.

Els principals esdeveniments festius del municipi són les festes de cadascun dels nuclis de Quart, entre juliol i agost; la Festa del Roser, a mitjan abril, i la Fira Mercat de la Terrissa Catalana, a mitjan maig.

 

Sabies que...?

 

Quart té un catàleg dels arbres monumentals i d’interès del terme. El pots trobar al web del municipi en un sol clic!

 

No et perdis...

 

Una passejada buscant el riu Celrè bosc endins on es regalen racons de gran bellesa.

 

Què fer...?

 

Una visita al Museu de la Terrissa de Quart ens farà més coneixedors d’aquest fet molt arrelat al poble de Quart.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem cap a mitjan maig podrem gaudir de la Fira Mercat de la Terrissa Catalana, sens dubte, un dels grans esdeveniments relacionats amb la matèria a nivell català.

 

Voltants...

 

A prop de Quart podem continuar descobrint els racons de les Gavarres i els seus rodals amb els itineraris que trobem a l’app de Natura Local als municipis de Fornells de la Selva, Girona, Cassà de la Selva i Llagostera.

Teléfonos de contacto

Emergencias
112
Ayuntamiento
972 46 91 71
CAP
972 18 90 45
Farmàcia Antonia Pérez
972 46 90 03
Bus Teisa
972 20 48 68
Bus Sarfa
902 30 20 25

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Quart

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: Quart

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Quart

Es mostren 1 - 10 de 13