Cervià de les Garrigues
Cervià de les Garrigues
Cervià de les Garrigues
Cervià de les Garrigues
Cervià de les Garrigues
Cervià de les Garrigues
Volver

Cervià de les Garrigues

Destino
04/11/2019
Ficha

Presentación

Al cor de les Garrigues

Cervià de les Garrigues se situa al centre de la comarca de Les Garrigues, a la part alta de la vall del riu Set, a uns 400 m d'altitud. Té un territori força abrupte amb nombrosos barrancs i cims mitjans com los Marquesos (655 m) i el tossal de Sant Blai (623 m), al sud trobem els contraforts septentrionals de la serra de la Llena.

La població té 679 habitants (2019), i té una dinàmica decreixent continuada des de l'any 1920, però és més moderada durant les darreres dècades.

El terme té un únic nucli de població habitat, el despoblat de Vallxeca i l'antic poble de les Besses. Administrativament limita amb la Pobla de Cérvoles, Juncosa, l'Albagés, Castelldans, Juneda, les Borges Blanques i l'Albi.

La vila va ser fundada l'any 1202, sota la protecció de la baronia de l'Albi (no passà el mateix amb les Besses i Vallxeca), amb qui comparteix nombrosos fets històrics.

Al nucli urbà trobem la casa del comú (principis s. XX), l'església parroquial de Sant Miquel Arcàngel (s. XVIII), i un conjunt de cases pedra al nucli antic.

L'antic poble de les Besses conserva restes d'un antic castell feudal, un nucli de població i l'església de Santa Maria de les Besses, restaurada l'any 1973, és un edifici a cavall entre el romànic i el gòtic. Als seus entorns, prop del riu Set i d'un molí fariner del s. XIII, s'hi celebra un aplec amb motiu de la Segona Pasqua.

L'orografia dificulta l'expansió d'una agricultura de secà on domina l'olivera (oli D.O. Les Garrigues), els ametllers, la vinya (amb D.O. Costers del Segre) i els cereals se situen a les planes de les valls del riu Set i del barranc de Vallseca. Generalment trobem un mosaic de clapes de bosc, de pins, brolles i pastures.

Les principals celebracions són la festa major per Sant Miquel (abans del 29 de Setembre), la festa major de primavera (15 de maig), l'aplec de les Besses (Segona Pasqua), i darrerament el Carnestoltes amb desfilada de carrosses.

No te lo pierdas

L’Aplec de les Besses, a la Segona Pasqua, es fa a 3 km del poble, a l’esplanada del molí, molt propera a l’església de Santa Maria de les Besses i del riu Set. Es fa una missa, ballada de sardanes, dinar popular, i activitats pels infants i torneig de botifarra a la tarda. 
 

Cuando ir

Durant el mes de desembre, alguns anys, se celebra la Fira de l’oli i el safrà, és una festa gastronòmica per presentar l’oli nou i el safrà. També hi trobarem parades amb productes artesans i de diferents DOP. La fira finalitza amb un dinar popular.
 

Qué hacer

L’entorn de Cervià de les Garrigues ofereix elements patrimonials i naturals d’interès, destacant-ne el conjunt de les Besses, proper al riu Set. Hi trobarem diferents elements arquitectònics interessants, com les restes d’un antic castell feudal, un nucli de població deshabitat, l’església de Santa Maria de les Besses i el molí fariner medieval. L'Ajuntament de Cervià és un edifici arquitectònic modernista del reconegut arquitecte Morera i Gatell.
 

Sabías que

El molí fariner del conjunt de les Basses és el més antic de la comarca, les seves restes són d’origen medieval i en aquest moment es troben en força mal estat.

Alrededores

Una bona opció, gairebé de continuïtat, és visitar els camps d’oliveres, ametllers, i les vinyes, on podrem veure un ric patrimoni protegit per la UNESCO relacionat amb les construccions de pedra seca, barraques, cabanes de volta, murs, dipòsits... 
 

Teléfonos de contacto

Emergències
112
Ajuntament de Cervià de les Garrigues
973178002
Policia local
973 25 44 95
Consultori Mèdic (C/Francesc Palau, 1)
973178124
Atenció continuada 24 h al CAP Les Borges Blanques
973 14 20 33
Farmacia Reyes Moncada
973 17 84 29
Bus ALSA
902 42 22 42
Taxis Juneda
973 151 278 / 606 400 268

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Cervià de les Garrigues

Es mostren 1 - 1 de 1
  • Actividad y dificultad
    A pie
    En bicicleta
    A caballo
  • Filtra por tipo
    Tipología
    Tipo de terreno
    Temática
Visitas

Que ver en: Cervià de les Garrigues

Es mostren 1 - 5 de 5
  • Filtra por tipo
    Temática
Servicios

Qué hacer: Cervià de les Garrigues

Es mostren 1 - 8 de 8
  • Filtra por tipo
    Temàtica