Introducción
Som a la bassa de Fra Ramon, forma part d'un antic braç del riu Ter i va quedar aïllada amb les obres de canalització del riu al segle XX.
Actualment, només rep aigua salada del mar tant del subsòl (freàtic) com per llevantades (intrusions del mar) i molt poca de pluja. Això fa que la seva salinitat, especialment a l'estiu quan hi ha evaporació, sigui molt alta, inclús superior a la del mar.
Entre els herbassars de la bassa hi habita la població de fartets (Aphanius iberus) (plafó) més important de la zona. Petit peixet adaptat a les llacunes litorals mediterrànies, el fartet és capaç de suportar un ample rang de temperatura i salinitat, i està declarat en perill d'extinció a Catalunya.
Les llacunes es poden formar per la mateixa dinàmica del riu: meandres o braços abandonats; desbordaments de la llera; i també per intrusions de mar que sobrepassen el cordó dunar. Allà on hi ha una petita depressió, es forma una llacuna. El nivell de l'aigua és més fondo que no pas als prats inundables i per tant la permanència d'aigua és major.
Veureu que les aigües tenen una coloració entre groga i vermellosa. Això no és causa d'una mala qualitat de l'aigua, sinó la descomposició incompleta de les fulles despreses de la vegetació submergida i del voltant.