Parc Natural del Montgrí Illes Medes i l'Estartit
Volver

Regeneració dunar

Route POI
Medi
Ficha

Introducción

La plana i les dunes són un dels elements que juntament amb les llacunes i les maresmes configuren aquests espais naturals litorals de l'Empordá, un dels pocs de la costa Catalana.

Les dunes ajuden a fer que la sorra de la platja no marxi i alhora protegeixen la part del maresme del seu darrere. És un ambient molt singular on plantes, insectes i ocells han trobat el seu espai vital, però alhora és molt i molt fràgil.

És per això que cal un seguit d'accions per ajudar que els cordons dunars s'estableixin de nou: fixació d'estructures trampa per frenar la sorra; plantació de vegetació fixadora, etc. (foto).

Aquí podeu veure un clar exemple de com el borró, amb les seves arrels, situat a la cresta de la duna, fixa tota la sorra. A les zones entre cordons dunars, es creen uns espais on a la primavera-estiu hi nien ocells com el pigre gris.

Nosaltres també podem contribuir a regenerar aquests espais respectant-los, no pujant a les dunes, no passant per aquests espais naturalitzats, no deixant els gossos sense lligar, entrant i sortint de la platja pels camins acordonats que creuen les dunes i totes aquelles actuacions que el nostre sentit comú ens faci entendre.

Imágenes