Rutes al Espai Natural de la Serra de Bellmunt
Volver

Cabana de Ca la Madrona

Ficha

Introducción

Som al costat d'una basseta de pedra seca i si mireu al nord, a uns 100 m, s'endevina la coberta d'una cabana de volta. L'aigua de pluja que es recollia dels camps anava a parar a la bassa i servia per animals i persones.

Com passava amb la cabana de cal Marino, la necessitat d'ampliar la cabana per poder dormir i separar-se dels animals de bast, li va conferir aquesta arquitectura singular amb estances laterals.

A la de Cal Marino s'aconseguia ampliar fent una planta superior (Cabana amb trespol). En aquesta, a partir del cos central propi de les cabanes de volta que heu anat veient, s'hi afegia una estança perpendicular a cada costat per fer-la més habitable (Cabana amb dormidor).

Així doncs, a part de servir per descansar, guarir-se del sol o del fred i de la pluja, per guardar el fato i les eines petites, també servia per passar-hi més d'un dia quan la feina al camp era intensa i s'havia d'aprofitar el temps i no perdre'l havent d'anar i tornar cada vespre al mas o al poble.

Com hem dit abans, en aquests ametllers aïllats als marges dels camps i sobretot prop de bases, podem veure ocells com els abellerols, el gaig blau o el falcó mostatxut entre d'altres.

Imágenes