Volver

La truita de riu

Ficha

Introducción

Sou al pont Abella travessant el Ter. El bosc de ribera és el bosc caducifoli montà de zones humides, de freixes de fulla gran amb avellaners, trèmols i bedolls, que arriba a tocar de riu i es diversifica amb espècies de ribera: la salzeda (aquí força important)
Salzes com la sarga, de fulla lineal, blanca per sota i verd intens per sobre; el gatell de fulla una mica més ample, els trobem a vores i petites illes de la llera del riu.
La funció d'aquest bosc és fixar els marges del riu i evitar inundacions a les planes properes.

Quan les aigües fredes i oxigenades de les capçaleres d'aquests riu de muntanya són prou fondes, permeten que la truita de riu (Salmo trutta) pugi corrent amunt per a fresar (pondre els ous).
Aquesta truita (foto) és l'espècie oriünda dels Països Catalans des de la darrera glaciació tot i que la introducció i antigues repoblacions amb truites d'altres països han posat en perill l'espècie autòctona.
Les truites s'alimenten generalment d'invertebrats aquàtics de cos tou, com mosques, efímeres, tricòpters, plecòpters i libèl·lules. Als llacs, diverses espècies de zooplàncton sovint en formen una gran part del règim.

foto: Viurealspirineus.cat

Imágenes