Rutes en bici al Ter
Volver

Pollancredes

Route POI
Medi
Ficha

Introducción

Com veieu, els plans de les ribes del Ter, gràcies a la seva fertilitat i aigua fàcilment disponible, són terrenys de conreu. Deveses a Girona, hortes prop els recs dels pobles, conreus extensius de farratgeres com el blat de moro; explotacions silvícoles com les pollancredes on som ara, i més tard veurem els fruiters.

A Girona es conrea el 73 % dels pollancres de Catalunya i les conques de rius com el Ter i el Tordera en són l'exemple.

És un conreu antic i ja el 1865 a Bordils s'investigava per aconseguir els millors exemplars. La facilitat de la seva multiplicació vegetativa (sense haver de sembrar llavors) fent servir estaques, afavorir multiplicar els individus i aconseguir molts clons.

Els arbres que veiem,                 són resultat de encreuaments tant amb pollancres d'aquí com forans. Es va començar plantant el Populus nigra europeu, juntament amb dos populus americans: el Deltoides i el Trichocarpa. Després es plantava resultants d'hibridacions entre ells, i el 1885 es va començar a introduir clons d'altres llocs fins a arribar a tenir avui dia 28 clons inscrits.

L'objectiu final és aconseguir un ràpid desenvolupament i amb el marc de plantació (distància entre arbres) que major rendiment ofereixi, amb la qualitat de fusta adient per l'ús que hagi de tenir: taulers de contraxapat, envasos, embalatges i trituració. Si hi ha reg, cada 10-12 anys es talla la plantació i tornem a començar.

A les tècniques tradicionals del conreu, actualment s'implanten criteris per afavorir la fauna i flora pròpia d'aquests espais i així augmentar la biodiversitat associada al riu.

Imágenes