Rutes en bici al Ter
Volver

Molí de la Salvetat

Route POI
Medi
Ficha

Introducción

Mireu com arriba l'aigua pel Rec del Molí de la resclosa de Colomers i com aquesta passa per fora (una mena de bypass) en cas que no fos necessària.

Antic molí hidràulic, amb els elements típics dels molins i dels més ben conservats de la comarca. Va ser construït a la primera meitat del s. XIX i pensat com un edifici industrial.

El mecanisme del molí, amb el rodet i les moles horitzontals i l'eix vertical, era el més freqüent a la zona. El disseny segueix la tecnologia dels molins de regolf (francesa).

Al pla trobem l'obrador i als pisos superiors hi havia els graners i l'habitacle -dissenyat per l'arquitecte gironí Ramon Boadella-. Cal dir que la bassa, el canal i el fossat van ser excavats a la roca. Es conserven tots els mecanismes (joc de moles, rodet, arbre, tremuja, cabra...) i també un alternador (marca Siemens) de quan l'edifici era una central hidroelèctrica.

Al 1827, quan el marquès de Sentmenat, que s'havia annexat els béns de la casa de Ciutadilla, va reprendre les obres. El molí va ser rendible els primers anys (a partir del 1831 comença a moldre) i va augmentar les seves propietats. A principis de segle (1905) es va adequar com a molí arrosser, ja que l'evolució del transport el feia poc rendible com a productor de farina. Pels volts del 1920 es va transformar en central hidroelèctrica i la Companyia Elèctrica Jafrense distribuïa l'electricitat als nuclis de la riba dreta.

El molí es troba a pocs metres del lloc conegut amb el nom d'illa d'Avall, un altre espai amb elevat valor natural format a l´últim gir que fa el Ter abans d'enfilar recte cap a la Gola.
Font: Consorci del Ter

 

Imágenes