Ruta Turó d'en Dori. Mataró.
Volver

Pineda de pi pinastre

Route POI
Flora
Ficha

Introducción

Pinus pinaster

A la banda esquerra del camí trobem un bonic bosc de pins diferents als que hem anat trobant a la ruta (pi blanc i pi pinyer), es tracta del pi marítim o ‘‘resinero’’. 

És un arbre de tronc recte i color bru fosc. Piramidal quan és jove. Pot arribar als 30 m d’alçada. Les fulles són molt gruixudes i les pinyes, grans i còniques, fan grups de 2 o 3 enganxades directament sobre les branques.

També li agraden els terrenys sorrencs i àcids. És el pi de més ràpid creixement i pot viure fins a 300 anys. Molt emprat en repoblacions forestals, després d’incendis. La fusta és de baixa qualitat i es fa servir per caixes de fruita, taulons, etc. però actualment se'n fa biomassa (estelles per a combustible). Les pinyes són molt preuades per encendre foc perquè es consumeixen sense apagar-se.

A altres llocs de la península, es fa servir per treure'n ‘‘trementina’’. ES fa un tall longitudinal que arriba fins al duramen del tronc (leño o fusta dura) i es canalitza el líquid cap a un recipient que es posa a la base del tall. La trementina es destil·la i separem l’essència o aiguarràs del residu que és pròpiament la reïna. Es fa servir a la indústria química per vernissos i en perfumeria.

Imágenes