Rutes al Baix LLobregat
Rutes al Baix LLobregat
Rutes al Baix LLobregat
Rutes al Baix LLobregat
Rutes al Baix LLobregat
Rutes al Baix LLobregat
Rutes al Baix LLobregat
Volver

Eix de Ponent Interior (EPI) a Peu. Final Castelldefels

Ruta
25/05/2023
Ficha

Introducción

EPI de Corbera fins a Castelldefels. 

Enlairat sobre la vall, permet la contemplació d’un paisatge excepcional. El seu perfil muntanyenc requereix, en alguns trams, superar pendents forts i zones rocalloses. L’eix de Ponent és el que compren més extensió de territori dins la Xarxa de senders del Baix Llobregat. El seu recorregut s’inicia a Montserrat i finalitza a les platges de Castelldefels, Gavà i Viladecans, i els Espais naturals del Delta de Llobregat. 

L’Eix de Ponent (EPO) està format per un total de 80 km, i es complementa amb més de 90 km de variants i enllaços en el seu recorregut. Aquest eix, es divideix en nord (EPO pròpiament dit) i sud o (EPI: Eix Ponent Interior). L'EPO en arribar al km 41 a peu, al municipi de Corbera de Llobregat, es bifurca formant l'Eix de Ponent Interior (EPI), amb tres opcions finals possible: fins a les platges de Castelldefels, Gavà i Viladecans. Ara us presentem la variant amb final a Castelldefels. 

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
  • Tipología
    Travesía
  • Dificultad
    Mediana
  • Duración
    11 horas
  • Pendiente
    1090.00 meters
  • Distancia
    31.00 km
  • Tema
    Paisajístico
  • Actividad
    A pie
  • Valoración

Gráfico de pendiente

Rutes  Castelldefels_Baix llobregat

Descripción

EPI de Corbera fins a Castelldefels. 

L’Eix de Ponent (EPO) està format per un total de 80 km, i es complementa amb més de 90 km de variants i enllaços en el seu recorregut. Aquest eix, es divideix en nord (EPO pròpiament dit) i sud o (EPI: Eix Ponent Interior). L'EPO en arribar al km 41 a peu, al municipi de Corbera de Llobregat, es bifurca formant l'Eix de Ponent Interior (EPI), amb tres opcions finals possible: fins a les platges de Castelldefels, Gavà i Viladecans. En aquest cas us presentem la de Castelldefels. 

RECORDEU: És recomanable dividir el recorregut en diverses etapes adaptades al vostre nivell físic. Conteu que caminareu a 4 km hora i per cada 300 m de desnivell de pujada heu de sumar una hora més de marxa.   

Sortirem de Corbera. El paisatge agro-forestal del començament canvia per complet i ara, un cop deixades les vinyes de la vall de l'Anoia, la coberta forestal es fa contínua ben bé fins al poble de Castelldefels. A la Vall del Llobregat, aquesta serralada rep el nom de Muntanyes d'Ordal i, més a ponent, tocant el Penedès i fins a mar, és la Serra del Garraf. 
 
Aquesta coberta forestal es modifica lleugerament a les obagues i torrents on, roures, alzines i altres arbrers de fulla caduca guanyen protagonisme. També aquí, el sotabosc de romaní, llentiscle i garric és substituït per la bardissa. 
 
Creuarem trams urbanitzats per Corbera, Vallirana i Begues separats per boscos de pi blanc en diferents estadis de desenvolupament resultat a l'acció incendis passats. 
 
A Corbera passarem pel nucli vell de Castell i Església de Santa Maria, tot seguit arribarem al bell indret del Monestir de Sant Ponç per pujar passant per la font Freda, cap a Coll Verdaguer, a sobre Vallirana. Baixarem al poble i remuntarem tot el fondo de Can Bogunyà i la Vall d'Arús, antigament espai de cria de l'àliga cuabarrada, per remuntar fins a la Penya del Moro (467 m) d'on gaudirem de vistes als termes de Sant Climent, Torrelles i Begues. 
 
Baixarem a la plana agrícola de Begues i, creuant el poble passant per l'església de Sant Cristòfol, ens dirigim cap a la Clota (conjunt arquitectònic en runes, datat del s. XIV). Del coll de la Clota, baixem a la Sentiu. 
 
Si aneu en BTT, ho farem per la pista principal. Una llarga i ràpida baixada per l'obaga de la serra de Perers, passant per algun mas enrunat. És la pista coneguda com a camí dels Penitents. 
 
Els que seguim a PEU, agafem un corriol, el GR 92 que s'emprava per unir el veïnat de la Clota amb Eramprunyà i Bruguers, sense haver de fer el tomb pel darrere el puig de la Desfeta (516 m) 
 
Som a la capçalera de la vall de la Sentiu. Un cop l'agricultura va desaparèixer, els pins van anar colonitzant l'espai i més tard, els incendis van fer que els arbusts fossin els més abundants. Les pinedes joves, com les que hem anat travessant, van recuperant l'espai per sobre els arbusts. 
 
A PEU, després de vorejar el Castell d'Eramprunyà, una dreta baixada que passa prop la roca foradada, ens mena a l'ermita de Bruguers on agafem la pista còmoda que baixa cap a la Sentiu, on ens trobem de nou amb el camí que es fa en BTT. 
 
Ara per una clapa de pineda alterada ens dirigim cap al Castell de Castelldefels. Tot seguit baixarem creuant el poble cap a la plana on ja ha desaparegut qualsevol testimoni agrícola d'aquest racó de delta, llevat d'alguns pins pinyoners. Envoltats per la zona residencial i passades les C-32 i C-31 arribem al Parc del Mar a la Platja de la Pineda. 

Nota: Track elaborat pel Consell Comarcal del Baix Llobregat. Turisme 

Consejos

TRAÇAT 

  • És recomanable dividir el recorregut en diverses etapes adaptades al vostre nivell físic. Conteu que caminareu a 4 km hora i per cada 300 m de desnivell de pujada heu de sumar una hora més de marxa.  
  • El tram de Monistrol fins a Corbera l'heu de fer amb la ruta EPO final Viladecans, i quan arribeu a Corbera seleccionar la ruta EPI final Castelldefels.
  • Passarem majorment per pista, camins i corriols. En menor percentatge per trams asfaltats urbans.  
  • A Vallirana i a Begues, hi ha variants diferents si es fa a Peu o en Btt. Estigueu al cas, doncs les variants en Btt van per pistes més fàcils i les variants a Peu pugen o baixen per corriols no ciclables. 
  • Les banderoles ens orienten de la situació i direcció a seguir. Si en un creuament no n’hi ha, seguiu pista principal i reviseu els avisos del track al mòbil. 
  • Millor porteu la ruta descarrega off-line. 
  • Tot i que anirem trobant senyals de pintura de camins com GR o SL, no patiu, millor seguir el track i les banderoles. Camins del Baix LLobregat. Eix de Ponent (EPO) 
  • Estalvieu el màxim de bateria amb el mòbil que navegueu. 

AIGUA 

  • Fonts als pobles per on passeu. 

PRECAUCIONS 

  • Dosifiqueu l'esforç. Corriols de pujada forts.
  • Pareu atenció a un petit tram de corriol de baixada cap al poble de Vallirana i un altre a Begues cap al Castell d'Eramprunyà i l'Ermita de Bruguers..
  • Circulació de vehicles a motor pels nuclis urbans però també per algunes pistes forestals. 
  • No oblideu anar menjant i sobretot beure.  
  • Respecteu la propietat privada i el medi natural. 
  • No deixeu brossa pel camí.  
  • Compte amb guals inundables de rieres si ha plogut.(Corbera, La Sentiu) 

METEO 

  • Informeu-vos de la previsió meteorològica.  
  • El dies rúfols poden deslluir aquesta sortida.  

MATERIAL  

  • Calçat còmode i roba adient a l’època de l’any. 
  • Crema de protecció solar a l'estiu.
  • Petita farmaciola per llagues i ferides de fretgament.
  • Uns pals de tresc ens poden ser molt útils. 
  • Màquina fotogràfica i accés a un plànol per saber on som en cas que necessitem trobar una drecera.  

ALTRES EQUIPAMENTS  

  • En entrar a cada municipi trobareu un plafó de situació de la ruta. 
  • Al llarg del camí hi ha pals amb banderoles que us indiquen situació, punts propers i possibles variants. 

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: Eix de Ponent Interior (EPI) a Peu. Final Castelldefels

Es mostren 1 - 28 de 28

Cingles i Església de Sta Maria

Punto de interes
Arquitectura
Geología
29/06/2023

Fixem-nos en els bonics cingles: 

Formació rocosa pertanyent al període Triàsic, en el qual part de l'actual Catalunya es va enfonsar sota les aigües i és dipositar damunt seu l'arenosa vermella que...

cORBERA DE lLOBREGAT

Punto de interes
Lugares
19/10/2023

La mil·lenària vila de Corbera, en un privilegiat entorn de boscos de pi blanc, conserva encara elements dels seus orígens medievals: el Casal de Santa Magdalena (XVI) -també conegut com el Castell-...

Barraca de l'Elies

Punto de interes
Medio ambiente
15/10/2021

Podria ser que el Bandoler Capa Negra, l'hagués fet servir per passar alguna nit, quan se'l buscava pels voltants de Corbera.

Les casetes de vinya es remunten a una tradició immemorial i segur que ...

Esglesia de Sant Ponç

Punto de interes
Arquitectura
15/10/2021

La coneguda església de Sant Ponç, havia estat un monestir benedictí. Tot i que una mica auster, ja que, en les millors èpoques, només hi van arribar a viure un parell de monjos i dos canonges.

Funda...

Balsa y Font Freda

Punto de interes
Flora
Medio ambiente
16/01/2013

Rincón fértil con antiguos huertos, una balsa que hacía las funciones de lavadero y una fuente. Majestuosos ejemplares de roble y encina rodeaban este espacio donde gente de Vallirana y de Corbera se...

Cal Beco y Cantera

Punto de interes
Arquitectura
16/01/2013

Acabamos de pasar una antigua cantera de piedra de mármol. Debido a que parece ser que no era demasiado productiva, pronto se dejó de explotar. Si vais delante la masía y miráis allí, podréis comparar...

Vallirana

Punto de interes
Lugares
19/10/2023

A cavall entre les serres d'Ordal i el massís del Garraf, en el seu privilegiat medi natural hi trobem nombrosos d'avencs i coves, fruit d’un relleu capriciós, abrupte i pintoresc, idoni per gaudir en...

Sant Silvestre

Punto de interes
Arquitectura
29/06/2023

La capella ja és anomenada al 904 i per això es considera un edifici d'origen preromànic. El 1508 se cita com a capella eremítica, tot i que no se'n té cap constància que hi visqués cap ermità. Es...

Forn de guix

Punto de interes
Medio ambiente
29/06/2023

Els forns de guix estaven destinats a l'obtenció d'aquest material mitjançant la combustió a baixa temperatura de la pedra de guix de la zona, que s'extreia d'alguna pedrera o mina propera al forn. 

...

Barraca de pedra seca

Punto de interes
Medio ambiente
19/10/2023

Entreu al camp de la nostra esquerra uns 100 m i trobareu la barraca.

A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, l...

Cingles del Salt del Bou

Punto de interes
Geología
29/06/2023

L'Espai Natural Protegit Muntanyes de l'Ordal s'engloba en el vessant septentrional del massís del Garraf. Declarat l'any 1992 i posteriorment Zona d'Importància Comunitària el 1997, zona Especial...

Begues

Punto de interes
Lugares
19/10/2023

En una vall entre el massís del Garraf i les muntanyes de l’Ordal, la seva ubicació permet fer moltes i variades visites, destacant la de El Mur, mirador en mig de la natura amb espectaculars vistes...

Marge del Moro

Punto de interes
Paisajes
29/06/2023

Som dalt la Penya del Moro (470 m) direcció al coll de les Tres Soques d’on baixarem cap a Begues. 

Es tracta d'un mirador sobre tota la massa boscosa de Torrelles, amb el delta del Llobregat al fons...

Encina de Can Romagosa

Punto de interes
Flora
25/10/2013

El árbol tiene una altura aproximada de unos 13 m y un diámetro de tronco, en la base, de 1,30 m.

Es un árbol referente en Begues que bien podría ser catalogado como árbol de interés local. Muchos...

Camino de la Clota

Punto de interes
Medio ambiente
27/09/2016

O camino Vell (viejo). Es necesario que os adentréis unos metros a la izquierda, junto a la riera de la Clota, y lo encontraréis. Se pueden hacer unos 150 m de recorrido antes de volver a salir a la...

La Clota

Punto de interes
Arquitectura
27/09/2016

Conjunto arquitectónico fechado en el s. XIV. Edificaciones, hoy en ruinas, que desde la Baja Edad Media y hasta principios del s. XX conformaron el vecindario del municipio de Begues, disperso hasta...

GR 92. Camí enllosat

Punto de interes
Flora
15/09/2021

Sabíeu que el GR 92 és un camí de 583 quilòmetres que travessa Catalunya de nord (Cap de Creus) fins a sud (Serra del Montsià) el més a prop del mar possible.

El tram on som ara, s'emprava per unir...

Castell d'Eramprunyà

Punto de interes
Paisajes
16/09/2021

El castell (foto) és citat per primera vegada l'any 957, tot i que documents posteriors indiquen que ja existia en època del comte Sunyer de Barcelona. Va ser la seu d'un terme (el terme del castell d...

Roca foradada

Punto de interes
Geología
16/09/2021

Els rasclers, avencs, dolines i coves formades per la dissolució de la pedra calcària són les formes erosives típiques del Garraf blanc del juràssic i cretàcic.

Covetes, alvèols tipus "nius d'abella"...

Ermita

Punto de interes
Arquitectura
16/09/2021

L'Ermita de Bruguers o Mare de Déu de Bruguers és un edifici religiós catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local que s'aixeca al peu del turó del castell d'Eramprunyà i que data del segle XI.

Probab...

Conglomerat vermell

Punto de interes
Geología
16/09/2021

Cingles sota la Roca del Migdia. Les roques característiques de tota aquesta zona són sorrenques i compactades: gresosconglomerats de color vermell.
Són roques sedimentàries del període triàsic de...

Incendis

Punto de interes
Paisajes
16/09/2021

Anem baixant i entrem al petit bocí de Garraf negre de l'itinerari. Podeu veure els esquistos per terra i pels talussos. (més foscos o més clars segons els components). Formen part dels materials...

Can Llong. La Sentiu

Punto de interes
Arquitectura
15/04/2014

La masía de Can Llong fecha del s. XV. La masía fue reformada en 1833, fecha que encontramos en una inscripción en la fachada principal. Destacan sus dos portales adintelados de medio punto, con...

Castillo de Castelldefels

Punto de interes
Arquitectura
24/04/2014

En 1988 el Ayuntamiento de Castelldefels compra el castillo y comienza la restauración para darle el aspecto que presenta hoy:

Primeramente las actuaciones se centraron en la capilla: se...

Torre de defensa

Punto de interes
Arquitectura
07/05/2014

Torre de vigía de la masía de Can Valls

La mayoría de estas construcciones son fruto de la segunda mitad del siglo XVI, a lo largo de la cual las incursiones de los piratas berberiscos eran muy...

Castelldefels

Punto de interes
Lugares
19/10/2023

Situada entre la mar mediterrània i el massís del Garraf, Castelldefels disposa d’òptimes comunicacions amb l’aeroport, el port i la ciutat de Barcelona. A més dels atractius derivats dels seus 6...

Parc del Mar

Punto de interes
Flora
29/06/2023

El Parc del Mar, amb zones de descans i aigua potable, recupera i conserva una franja de pins litorals i alhora, ens apropa a les dunes de la rera-platja. 

Fent un tomb podem veure perfectament l...

Plantes de dunes

Punto de interes
Flora
29/06/2023

Una gran tasca mediambiental ha estat la recuperació d'aquesta franja de vegetació dunar a la platja de Castelldefels. 

Les plantes que hi trobem són espècies adaptades a aquestes dures condicions de...

Imágenes
Valoración
Todavía no hay votos
Valoraciones con comentarios Publicar valoración
Visitas

Que ver en: Eix de Ponent Interior (EPI) a Peu. Final Castelldefels

  • Filtra por tipo
    Temática

Sin resultados

Servicios

Qué hacer: Eix de Ponent Interior (EPI) a Peu. Final Castelldefels

  • Filtra por tipo
    Temática

Sin resultados