Introducción
El paisatge de l'indret on s'ubica el Parc, conegut des de temps antics com la Roca, delimita dos espais diferenciats: la pineda i el garroferar. La primera corona la part més alta del parc, la més propera a l'abrupte penyal que mira a la plana deltaica, al mirador on contemplarem el delta del Llobregat. Trobareu zones de descans i aigua potable a les fonts.
Es tracta d'una pineda de pi pinyer, amb dos pins blancs que es diferencien dels anteriors pel color del tronc, la forma de la capçada i per les pinyes més petites i abundants. Entre la pineda i el garroferar veiem grups d'ametllers i d'oliveres.
Els garrofers de l'antic conreu de Can Ribes, mas construït el segle XVIII i ubicat darrere del Parc, conserva la seva distribució original en rengleres, un sistema de plantació emprat per facilitar la recol·lecció. Entre aquests arbres hi ha petits espais per als visitants on s'han plantat xiprers i parkinsònies, tot i que també trobem plantes aromàtiques i cesqueres.
Al voltant de la Roca hi havia hagut el nucli de poblament medieval del mateix nom, desaparegut en el segle XVIII, que tenia una casa fortificada i la capella de Santa Maria Magdalena. S´hi han trobat restes medievals i modernes, però també ceràmica i dos petits dipòsits datats entre els segles I aC i I dC, senyal d'una ocupació més antiga. Ben prop del parc també trobem la masia de l'Horta (documentada el segle XIV) i el poblat ibèric del Calamot.