Rutes al Baix LLobretat
Ficha

Introducción

L'Espai Natural Protegit Muntanyes de l'Ordal s'engloba en el vessant septentrional del massís del Garraf. Declarat l'any 1992 i posteriorment Zona d'Importància Comunitària el 1997, zona Especial Protecció per a les Aus el 2005 i afegit a la Xarxa Natura 2000 a l'any 2006. 

Aquest espai té 7.411,39 hs, de les quals 752,64 (un 10,16% del total) pertanyen al municipi de Vallirana, al quadrant nord-oest (zona del Lledoner i Serral del Cúpol) i l'extrem sud-est on som ara (torrent de Campderròs, la Vall d'Arús, l'Escletxa de la Mata, el Pla d'Ardenya i la Serra del Mas, així com la Penya del Moro). 
 

Davant veieu les penyes del Salt del Bou, amb colors ataronjats (foto) i darrere seu, al fons, la Penya Escardada, important per les formacions càrstiques en forma d'avencs i coves. Encarada a la penya del Salt del Bou hi ha un cingle amb la balma de la Font del Ginebre. 
 
La zona era una de les àrees de cria i nidificació de l'àliga perdiguera o cuabarrada (Aquila fasciata), tot i que des de l'any 2010 no hi ha indicis de la seva presència dins del terme de Vallirana. 

Imágenes