Súria
Volver

Barraca i pica

Route POI
Medio ambiente
Ficha

Introducción

A peu del camí, mig amagat, veiem un cup de ciment d’uns cinquanta litres, amb les parets pintades de color verd. Per què devia servir?

El cultiu de la vinya després de la fil·loxera (Finals del segle XIX) havia canviat radicalment amb la implantació de ceps empeltats amb peus d’espècies procedents del continent americà. Amb la importació del material vegetal procedent del nou món, es va introduir a Europa el fong causant del míldiu de la vinya.

El 1885 un científic Francès Alexis Millardet va descobrir per casualitat que, la barreja del Sulfat de Coure i Calç morta dissolta en aigua i aplicats sobre els ceps, eren un eficaç preventiu contra la malaltia fúngica del míldiu. Aquesta barreja se la coneix amb el nom de brou bordelès i fou la precursora de la indústria agroquímica. Des d’aleshores el verb “Sulfatar” s’utilitza per a qualsevol aplicació de productes fitosanitaris.

Aquests productes cúprics són de color verd (Oxiclorurs) o blau (Sulfats). En aquesta pica encara es pot veure el mineral impregnat a les parets.

Imágenes