Volver

Les caramellaires del Roser

Route POI
Otros
Ficha

Introducción

Carena enllà, la Maria s’atura de sobte.
—Àvia! Sento música! Com si algú cantés a la llunyania.

—Què vols dir? Poc sento pas res jo! —diu l’àvia Beneta, que és sorda com una tàpia. I en aquell moment apareix un vell traginer tot xiulant, que estira dues mules amb sàrries carregades de carbó…

—Guaita, Maria, d’aquí venia la música! —riu la Beneta.

El traginer, en veure les dues remeieres carregades de farcells d’herbes, els etziba:
—Què sou la bruixa Beneta Vilara de Sant Julià, vós? 

A la Maria no li agrada el to que fa servir i diu:
—Ep! Ja n’hi ha prou d’acusacions absurdes! La meva àvia és la Remeiera de les Guilleries, una dona sàvia que coneix la màgia de la natura que els rucs com tu no saben ni poden comprendre! 

La vella remeiera, el traginer i el petit Nitó es queden bocabadats davant la irada de la Fadrineta, però instants després esclaten a riure…

—Poc li faltaria mai al respecte a la Remeiera de les Guilleries, joveneta, no passis pena! I t’explicaré que aquesta música que senties ve del Santuari de Puig-l’agulla, on homes i dones de la contrada assagen les Caramelles del Roser que cantaran per Pasqua Florida al poble.

Tots tres fan silenci i a la llunyania, a través del fullatge del bosc, sonava un dolç i alegre cantar…
—Ho veus, àvia, com havia sentit música? Què hi anirem, a Puig-l’agulla?
—No hi anirem, Maria, hem de passar encara pel Bruguer, el Mas Joan, el Lleopart i moltes altres cases, i la vesprada ens caurà al damunt si no espavilem.

Sabies que...  

Les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta són una tradició centenària que celebra la primavera, l’amor i la fertilitat el diumenge de Pasqua Florida. Són una mostra de la cultura popular catalana i una tradició viva que emociona les persones de Sant Julià de Vilatorta i de tot Catalunya. Van ser declarades Bé d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. 

Al centre del poble hi ha la Casa de les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta, a l’edifici Ca l’Anglada, un centre d’interpretació que vol transmetre i explicar la filosofia de les caramelles.

Imágenes