Rutes a Navarcles
Volver

Riera de Calders

Route POI
Paisajes
Ficha

Introducción

En aquest punt del riu, gràcies a la resclosa de Manganell, construïda per captar aigua per la fàbrica de la Colònia Jorba, es forma aquest petit embassament. 

En aquests hàbitats d'aigües tranquil·les, amb diferents espais i profunditats, conviuen peixos, amfibis i macroinvertebrats. La biodiversitat augmenta o disminueix segons la qualitat de l'aigua i de l'entorn.

Aqui on som, aigües amunt veiem una canya prima "el canyís" pròpia d'ambients humits, però per sota nostre és substituida per una canya gruixuda "la canya americana" ,molt invasora, que acaba colonitzant i empobrint el lloc. 

Aquest és el problema general de les espècies invasores o al·lòctones, tant si són animals com vegetals.  La biodiversitat del tram de riera con som, és mig degut a la presència d'espècies invasores com el peix sol o mirallet (Lepomis gibbosus) i el cranc de riu americà (Procambarus clarkii), el el visó americà (un mustèlid semblant al visó europeu que es va escapar de granges on el criaven per la seva pell), que li agrada viure en ambients de ribera. Aquestes espècies desplacen la fauna autòctona i depreden ous, larves d'amfibis i alevins de peixos nadius.

Tot i això, si anem sense fer soroll, en arribar i passejant pels voltants, podem sorprendre un gran ocell que marxa volant, de la mida d'una cigonya, però de color gris clar, és el bernat pescaire. La garsa més gran que tenim, acostuma a volar fins a les rescloses i basses més recòndites per pescar granotes i peixets. També podem sorprendre espècies forestals com el picot garser gros (foto).

(Dades “Projecte Rius”)

Foto: Simon Pierre Barrette

Imágenes