Rutes a Navarcles
Volver

Cingle de l'Angle

Route POI
Geología
Ficha

Introducción

Fa 65 milions d'anys el Pla de Bages havia estat un fons marí que es va anar omplint de sediments. La posterior retirada del mar (fa 37 milions d’anys) i la posterior i gradual erosió dels nous rius, han anat  deixant al descobert tots aquests cingles de roques calcàries i sorrenques (margues) amb alt contingut en fòssils marins. El color blau/gris indica que estaven al fons del mar en condicions d'anòxia. Quan són de color vermell són sediments de terres que no han estat inundades. 

La riera de Calders n'és l'exemple d'agent erosionant i de com, en funció de la duresa de la roca ha hagut d'anar fent giravolts (meandres) que es poden veure aigües avall, sobretot més endavant quan arribeu a les properes fonts. 

La presència de materials amb diferent duresa dins la mateixa cinglera fa que, com heu vist, quan a la base dels cingles els materials són tous, aquests es puguin erosionar formant les balmes. 

Els terrenys plans dels meandres han estat aprofitats per conrear i curiosament s'hi ha plantat una altra espècie de pins: els pins pinyoners. 

Imágenes