l'Espunyola
Volver

Parròquia Sant Martí de Correa

Visita
Lugares
Ficha

Descripción

L’antiga parròquia de Correà és situada al sector sud-oest del terme municipal de l’Espunyola i l’antiga església romànica es troba a la dreta de la riera de l’Hospital.
Per arribar-hi cal agafar la carretera de Berga a Solsona. Just al quilòmetre 25 hom troba, a mà dreta, una pista molt curta i en bon estat que porta fins a Correà.
Sant Martí fou, possiblement, l’església de l’antic castell de Correà, castell o torre de defensa dins la històrica de la Vall de Lord, al comtat d’Urgell, dependent eclesiàsticament del bisbat d’Urgell.
L’església de Correà surt esmentada en l’acta de consagració de l’església de Santa Maria de la Seu d’Urgell, document datat el 839 però falsificat al final del segle X o al començament de l’XI. Correà s’inclou dins la Vall de Lord, en el seu límit amb el comtat de Berga.
La parròquia apareix també en el document falsificat el segle XI, on es detallen els censos que percebia Santa Maria de la Seu d’Urgell.
L’any 1110 Guillem Guitart de Caboet féu deixes testamentàries a favor de l’església de Sant Martí de Correà. L’església devia quedar molt aprop de la fortificació de Correà, esmentada a partir del segle XI.
Sant Martí de Correà mantingué sempre el caràcter parroquial, categoria que fou confirmada en la visita de l’any 1312 al deganat de la Vall de Lord.
El segle XVIII Sant Martí mantenia encara la seva categoria. Avui l’església és sufragània de la parròquia de Montmajor.
L’església actual de Correà no té res a veure amb l’antic edifici romànic. És una construcció erigida el segle XVIII. Precisament l’edifici modern fou construït just al costat de l’edifici anterior romànic, del qual aprofità el mur de tramuntana.
L’edifici romànic, una construcció del segle XII, ha estat tan capgirat i transformat en el transcurs de la història, que amb treballs en són visibles alguns vestigis d’aquella època.

Dirección

Sant Martí de Correa
08614
Imágenes
Valoración
Todavía no hay votos
Valoraciones con comentarios Publicar valoración