Sant Esteve de Sesrovires
Volver

Pou Principal del Parc Canals i Nubiola, Canonada d'aigua, Dipòsit de la Plaça de la Coma, Font de la Plaça de la Coma i Basament Antiga Font 3 -Plaça de la Coma

Visita
Otros
Ficha

Descripción

El pou situat en el Parc de Canals i Nubiola d'on s'extreia l'aigua, la canonada que uneix el dipòsit amb el pou i les dues fonts públiques (l'antic basament i la font de la plaça), conservades a redós del dipòsit, configuren un conjunt arquitectònic singular vinculat al patrimoni de l'aigua i a la història del subministrament d'aigua potable a la població de Sant Esteve Sesrovires, en tant que conserva tots els elements que feien possible el seu correcte establiment:

  • Pou principal del Parc Canals i Nubiola

Construït a mitjan segle XX. Al seu costat s'hi va construir una caseta on hi era instal·lat el motor o bomba que feia pujar l'aigua fins al dipòsit situat a la plaça de la Coma, des d'on es feia la distribució a la població. Aquesta caseta va ser enderrocada. Les parets del pou varen ser assegurades amb carreus de pedra i actualment encara conserva a dins, el mecanisme que feia possible el seu funcionament. Disposa d'una escala de gat per accedir a l'interior i d'una tapa a la superfície del terreny.

41.49529, 1.86816. Parc Canals i Nubiola

  • Canonada 

Uneix l'antic pou amb el dipòsit d'aigua potable. Aquesta canonada conduïa l'aigua des del pou d'extracció situat a la cota de l'actual parc Canals i Nubiola (137,00 m aproximadament) fins a la cota de la plaça de Coma (193,50 m) on hi és construït el dipòsit. Té una longitud aproximada de 150 metres i és construïda amb obra de fàbrica. El tram que es conserva en els terrenys del parc és superficial, de manera que el seu traçat és fàcilment localitzable en aquest tram que circula recolzat sobre el pendent del barranc del torrent dels Canals. Però, la vegetació sobrecrescuda i la manca d'ús, fan que aquesta infraestructura sigui difícilment reconeixible.

41.49535, 1.86869. Parc Canals i Nubiola, Barranc nord del torrent dels Canals.

  • Dipòsit d'aigua potable

Es tracta d'una construcció de planta quadrada d'aproximadament de 6x6 m i d'uns quatre metres d'altura, que va subministrar aigua a la població fins a mitjan segle XX. És construït a la plaça de la Coma, que està situada a la cota topogràfica de 193,5 m, essent el punt més alt de tot el nucli urbà històric de Sant Esteve Sesrovires en el moment de la seva construcció. Aquest dipòsit rebia l'aigua del pou, bàsicament per proporcionar aigua potable a Can Canals. Els veïns de Sant Esteve Sesrovires podien fer ús de l'aigua pagant un determinat import, però aquest pagament no assegurava el subministrament d'aigua en època estival o quan l'aigua escassejava.

41.49635, 1.86957. Plaça de la Coma.

  • Font de la Plaça de la Coma 

Construïda darrere el Dipòsit d'aigua de la Coma, ocupant la banda de llevant de la plaça. La font està configurada per una composició arquitectònica que centra un espai enjardinat on està situada una antiga olivera en un escocell circular construït amb pedra i una taula amb dos bancs de formigó. El conjunt de la font està constituït per un mur de pedra lleugerament corbat, en el qual es disposa a la seva part central el broc de la font amb la bassa de recollida d'aigua, construïda amb maó ceràmic massís. El mur disposa d'un capçaner construït amb maó ceràmic col·locat a plec de llibre i un banc de pedra al llarg de tota la seva llargada.

41.49629, 1.86967. Plaça de la Coma.

  • Basament Antiga Font 3 -Plaça de la Coma-

Basament d'una antiga font canalitzada situat a la plaça de la Coma, al costat del dipòsit d'aigua de la Coma, el qual rebia l'aigua del pou de Can Canals. De forma circular d'aproximadament 1,5 m de diàmetre construït amb lloses de pedra. En el centre del basament s'hi conserva la peanya (o una reconstrucció) sobre la qual havia de recolzar l'antiga font, la qual va ser enretirada.

41.49638, 1.8695. Plaça de la Coma.
 

Dirección

Plaça de la Coma.
08635
Imágenes
Valoración
Todavía no hay votos
Valoraciones con comentarios Publicar valoración