Introducción
El 71 % de la superfície de la comarca està dedicada als conreus. Parlem de conreus de secà. Per ordre d’importància trobem els cereals d’hivern, la vinya, els ametllers i l’olivera.
Aquí, a la part central de la comarca, la vinya és més present que no pas els cereals. Ja ho veieu, oi?
El trepat és una varietat de raïm negre autòctona de la Conca de Barberà. També es pot trobar a la zona del riu Corb, a la Baixa Segarra, a la Conca de Tremp en una petita proporció i a Vila-rodona a l’Alt Camp. A més a més de l’autòctona trepat, altres varietats presents són: la parellada i el macabeu per fer vins blancs, i l’ull de llebre i la garnatxa per fer negre.
Amb una producció interessant (té un rendiment mitjà-alt, de 8000 a 12000 kg/ha) pel que dona una certa tranquil·litat econòmica al viticultor. És una varietat molt versàtil, ja que tot i ser una varietat de raïm negre permet fer vins negres, rosats i fins i tot blancs, tot i que la seva principal destinació majoritària sigui l’elaboració de vins i caves rosats a causa del seu poc color i la moderada graduació alcohòlica. És una varietat vigorosa amb grans de raïm grans i compactes. És de brotada primerenca i maduració tardana (finals de setembre principis d’octubre).
Altres conreus que podem trobar són la colza (que floreix en groc a la primavera) i experiències de recuperació del safrà.