Rutes a cavall
Volver

El Ruscall

Route POI
Medio ambiente
Ficha

Introducción

Passat aquest alzinar, vistes a ponent cap a les Guilleries, veieu una construcció blanca a mitjana alçada de la serra? És el Sobirà de Santa Creu.
Mas del s.XIII situat prop de Santa Creu. A la casa hi trobem una capella de 1609. El casal és molt gran i d'estructura complexa: un cos principal de quatre plantes coronat per una torre de defensa, uns cossos laterals amb balconades i galeries.

El mas que tenim al davant és el Roscall. Com la majoria de masos, la distància als nuclis de població, els serveis i el canvi en l'activitat agrària els ha dut a l'abandó. Només els que són segones residències o s'han reconvertit en hostatgeria resten vius.

Les Guilleries n'està ple de masos escampats. Quan es feia vida al mas, als voltants s'hi conreava vinya, oli, cereals, lleguminoses, patates i horta. Era una vida dura i solitària. Es feia mel i es baixava a Santa Coloma de Farners, etc.  ja podeu imaginar. 
Més tard es varen reconvertir en conreus forestals amb castanyers, pinedes, fagedes... la gestió d'aquests boscos permetia fer vida al poble i els masos van caure en desús.

Pel coll del Ruscall hi passava el Camí Ral Vigatà i la ruta d'en Serrallonga GR-178. Sembla que aquest coll era un dels triats pel grup de bandolers per assaltar als viatgers.

Imágenes