Volver

Tram 2/4. Ripoll-Manlleu

Ruta
31/07/2015
Ficha

Introducción

El passat industrial del Ter

Aquest tram de la Ruta del Ter, l’iniciem a Ripoll i el finalitzem a Manlleu. Pel camí, passarem per paisatges ben diversos. En alguns punts, enfilant-nos a un nivell elevat respecte al riu, podrem gaudir de vistes excepcionals, com els seus meandres. També, però, podrem observar una part de l’arquitectura industrial associada al riu Ter amb les seves colònies fabrils. A més, passejarem pels boscos de roure i pi roig del Parc del Castell de Montesquiu, just després d’enfilar-nos per corriols abruptes als congostos que separen les comarques del Ripollès i Osona.

 

Nota: aquest itinerari i els seus punts d'interès han estat dissenyats i seleccionats, respectivament, pel Consorci del Ter, ens promotor de la Ruta del Ter.

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
 • Tipología
  Travesía
 • Dificultad
  Mediana
 • Duración
  4 horas 50 minutos
 • Pendiente
  250.00 meters
 • Distancia
  47.70 km
 • Tema
  Medio ambiente
  Paisajístico
 • Actividad
  En bicicleta
 • Valoración

Gráfico de pendiente

Descripción

Paisatge fluvial i passat industrial del riu

Seguint les indicacions de la Ruta del Ter, sortirem del municipi de Ripoll seguint un carril bici que ràpidament ens conduirà a una pista de continuïtat. Al cap de poca estona, i un cop haguem creuat la via del tren, ja podrem observar una de les primeres fàbriques de filatures d’aquest tram, i que travessarem pel seu interior, passant per sota un pont. Seguirem, descendint per una pista ampla, obaga i fresquívola, fins arribar a la propietat privada de la Cúbia, on creuarem el riu Ter. Pel pont que travessa l’autovia C-17, i després de passar per un camí força ombrívol, descendirem cap al vial de servei de la carretera C-17, que haurem de resseguir durant uns metres. Passarem de llarg de Terradelles, on s’hi poden observar boscos mixtos de pi roig, faig, roure i boix. Al cap d’uns metres, i enfilant-nos per un petit corriol que zigzagueja pendent amunt, arribarem a l’antic Camí Ral que connectava Barcelona i el Ripollès. Es tracta d’un tram d’elevat interès tant paisatgístic com naturalista, que transcórrer per una fantàstica fageda, i que ofereix visuals molt interessants tant del riu Ter com de les infraestructures hidràuliques de la Farga de Bebié.

La indústria tèxtil, fundada el 1899, es troba en estat d’abandonament, però és un bon lloc per parar i observar el patrimoni que es va desenvolupar al voltant del riu Ter.  A finals de la Primera Guerra Mundial va arribar a tenir 600 treballadors, convertint-se en una de les filatures més grans de Catalunya

Després de deixar les últimes cases de la Farga de Bebié, seguirem un corriol que ens portarà fins a l’entrada del Parc del Castell de Montesquiu. En aquest punt, deixarem la senyalització pròpia de la Ruta del Ter, i seguirem la senyalització del Parc. Un cop arribats al castell de Montesquiu, descendirem per una pista que ens portarà a l’estació de tren de Sant Quirze de Besora.

Sortirem de Sant Quirze pel passeig del Ter. La ruta ens permetrà gaudir, passant per la llera del torrent de la Bataiola i flanquejant pel vessant del turó de Comadebò, d’unes vistes impressionants sobre el Ter. També podrem observar els meandres del riu. Quan arribem a la zona de Saderra, haurem d’agafar el vial de servei de la carretera C-17 fins arribar al pont de Borgonyà, que el creuarem. S’ha d’anar  amb precaució. Arribant al nucli de Torelló passarem per la colònia del Pelut o Ymbern.

Una altra colònia que travessarem, abans d’arribar a Manlleu, és la de Can Ramisa, o Colònia Rusiñol, inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya per la seva rellevància. És un exemple de la primera època de la industrialització a Catalunya.

Al cap de poca estona, i després d’haver passat la resclosa del Dolcet, haurem arribat al canal Industrial de Manlleu i al Museu del Ter.

Consejos

TRAÇAT

 • El traçat és força còmode durant gran part del recorregut. Tanmateix, cal fer esment que, un cop deixem el vial de servei de la C17, després de Terradellas, a Ripoll, i fins que tornem a trobar l’antic Camí Ral, el camí fa un fort pendent ascendent. Potser serà necessari baixar de la bicicleta en un parell d’ocasions.
 • Després de Saderra i fins al pont de Borgonyà, el traçat passa pel vial de servei de la carretera C17. En aquest punt, la Ruta ciclista i la Ruta senderista se separen per tornar-se ajuntar a dins el municipi de Torelló. Cal fer especial atenció a aquest fet quan hem passat Saderra, just abans de la gran rotonda on arribarem abans de retrobar la C17.

PRECAUCIÓ

 • A la Filatura Santa Maria, es creua la via del tren per sobre. Pareu atenció i mireu a ambdues bandes abans de creuar-la.
 • A la mateixa colònia Santa Maria, hi ha un punt on passem per sota la colònia, per un petit túnel amb pendent, revolt i poca llum.
 • Arribant a la casa de la Cúbia, abans de creuar el pont, hi ha cartells de gossos perillosos. Estigueu a l’aguait i no sortiu del recorregut! Compte també amb la palanca, que és alta i estreta.
 • Compte amb l’alçada al congost de la Cúbia.
 • A l’entrar al Parc del Castell de Montesquiu, hi ha un cartell que avisa que els ciclistes han de baixar de la bicicleta durant uns metres. Cal parar-hi atenció i seguir la indicació, per bé que aquest breu tram és d’una pujada intensa (encara que curta), on igualment és previsible que la major part dels ciclistes baixin de la bicicleta durant aquest ascens. 
 • Cal anar en compte, a la zona de Saderra, quan ens incorporem al vial de servei de la C17. És una carretera poc transitada, però es recomana circular per la dreta del vial.
 • En ple estiu, cal anar protegit pel sol, ja que hi ha algun tram sense ombra.

AIGUA

 • En tot el tram no hi ha cap font. Per tant, porteu reserva d’aigua. No obstant, el traçat passa per nuclis (o ben a prop) on poder-se proveir d’aigua o fer algun avituallament, com Montesquiu, Sant Quirze de Besora, Torelló o diversos nuclis pertanyents a Orís i les Masies de Voltregà.

MATERIAL

 • Es tracta d’una etapa llarga. Per tant, es recomana portar bateria de recanvi per al mòbil.

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: Tram 2/4. Ripoll-Manlleu

Es mostren 1 - 7 de 7

Parc de Castell de Montesquiu

Punto de interes
Paisajes
09/01/2018

Boscos i història prop del Ter. De superfície modesta, despunta pels boscos densos de roure i pi roig, travessats pels meandres del Ter. Espai de pas entre muntanya i plana, els seus referents...

La Farga de Bebié

Punto de interes
Arquitectura
09/01/2018

La indústria tèxtil de la Farga de Bebié va ser fundada el 1899 pel suís Edmund Bebié, que construí una primera fàbrica al costat dret del Ter. Aviat s’amplià a l’altra banda del riu amb una segona...

Borgonyà

Punto de interes
Arquitectura
09/01/2018

La colònia de Borgonyà, coneguda també com els Anglesos, donat l’origen dels seus fundadors, es va fundar el 1895. La colònia és un conjunt de primer ordre tant per les seves característiques, d...

Colònia Ymbern

Punto de interes
Arquitectura
09/01/2018

L’origen de la colònia del Pelut o Ymbern cal cercar-lo en una adoberia establerta l’any 1859, que fou transformada després en filatura. L’any 1923, Eduard Calvet va renovar els edificis i els...

Farga Lacambra i Museu del Coure

Punto de interes
Otros
18/01/2018

La Farga Lacambra és una de les poques fàbriques de riu del Ter que, després de més de dos segles d’història des dels seus inicis, han aconseguit sobreviure sense interrupcions i funcionant a ple...

Meandres del Ter a Osona

Punto de interes
Medio ambiente
09/01/2018

El conjunt de meandres que descriu el Ter al seu pas per Osona, són d’un elevat valor natural. A més de definir un paisatge característic, amb giragonces pronunciades i constants, constitueixen un hàb...

Museu del Ter

Punto de interes
Otros
09/01/2018

La fàbrica que alberga el museu fou una filatura cotonera propietat de la família Sanglas construïda el 1848. Es tracta d’una clàssica fàbrica de riu feta amb rierencs, de tres plantes i finestrals de...

Imágenes
Valoración
Todavía no hay votos
Valoraciones con comentarios Publicar valoración
Visitas

Que ver en: Tram 2/4. Ripoll-Manlleu

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Tram 2/4. Ripoll-Manlleu

Es mostren 1 - 10 de 11
 • Filtra por tipo
  Temática