Volver

Plaça de la Vila

Route POI
Arquitectura
Ficha

Introducción

La plaça de la Vila d’Amer és la segona plaça porxada més gran de Catalunya. Es tracta d’una gran plaça rectangular en la que s’hi celebra mercat setmanal els dimecres, des d’època medieval. De fet, ja en el segle XII, que va ser una època de relativa seguretat i creixement econòmic, a Amer s’hi va desenvolupar una petita indústria menestral i la vila va esdevenir progressivament un centre de comerç amb l’establiment del mercat. En època moderna, aquest mercat va ser de gran importància i atreia comerciants i veïns de tota la contrada.

Els edificis que es conserven a la plaça són d'origen medieval, tot i que presenten reformes posteriors, sobretot dels segles XVIII i XX. La construcció dels porxos va ser una tasca que cada cap de casa va portar a terme de forma particular, per això són d’estils i èpoques diferents.

Com a curiositat, esmentar que les llambordes de la plaça provenen de diferents llocs de Catalunya, ja que quan es va urbanitzar, a principis dels anys 80 del segle passat, es va demanar a altres municipis la seva col·laboració. Les ciutats que van respondre a la crida van ser Sant Hilari Sacalm, Mataró, Sabadell, Olot, Vic, Santa Coloma de Farners, Barcelona, Girona, Figueres, Badalona, La Bisbal d'Empordà, Terrassa i Palamós. Com a agraïment, cada una d’aquestes poblacions té una placa amb el nom gravat a terra.

Una de les cases de la plaça era l’antiga fonda Duran, darrere de la qual hi havia la parada de la diligència que venia de Girona. El ferrocarril no va arribar a Amer fins a finals del segle XIX; es tractava de la línia entre Olot i Girona, que va estar en servei durant 75 anys i avui es troba reconvertida en via verda.

Imágenes