Ruta dels Molins de Calldetenes
Volver

Molí d'Alta-riba

Route POI
Arquitectura
Ficha

Introducción

Aquí trobareu l'últim QR. Poseu-vos encarats als dos faristols i just a la vostra esquena, a l'altra banda del camí, proper al torrent hi ha un pollancre. Mireu al darrere del seu tronc.

Dins l'obrador encara hi ha un joc de moles. Quan escanegeu el QR, veureu una imatge i la pregunta relacionada va per a aquells més avançats en el funcionament dels molins fariners. 

Us heu fixat en les boniques plantes que hi ha al darrere de les moles? Doncs és una falguera i en diem llengua de cèrvol (Phyllitis scolopendrium).  Viu només als racons ombrívols i humits, com són les fonts i degotalls, parets de pous i avencs, roques carbonatades i murs molt obacs o el fons de torrenteres. Certament, la seva bellesa dona un caire especial allà on es troba.  Sabíeu que en infusió, deté la diarrea i redueix les inflamacions intestinals. En gargarismes és útil contra les inflamacions de boca i gola.

Pertany al Mas d'Alta-riba, que veurem després seguint la ruta de Sant Marc. És l'únic molí sense habitatge i també l'únic que, a la bassa hi  conserva els buidadors (foto): unes aixetes que conduïen l'aigua que sobreeixia de la resclosa cap a un altre molí del municipi.

La sala del carcavà, on hi ha el rodet que fa moure les moles, encara que sembli impossible, està a sota de l'obrador. Si mireu per fora trobareu la sortida.

Al Molí d'Alta-riba s'hi molia el blat exclusivament per a ús alimentari humà. El trull girava i amb un escairador es treia la clofolla del gra i alhora es trossejava. Aquest gra es menjava bullit. 

font: Jordi Vilamaia.

El Molí es troba en un lloc molt humit i ombrívol amb pollancres, freixes, plàtans d'ombra i esbarzers. A l'estiu és ple d'ortigues, i cal anar amb compte si porteu  calça curta. 

 

Imágenes