Volver

Pont Vell i canal de Burés

Route POI
Paisajes
Ficha

Introducción

Travessem el riu Llobregat pel Pont Vell, un pont d’estil gòtic medieval construït l’any 1455. Des del capdamunt podem veure la imponent silueta de Montserrat al fons però també altres detalls de Castellbell i el Vilar que no passen desapercebuts.

A l’esquerra del riu trobem una fàbrica de mides considerables. Es tracta de la fàbrica del Burés: un conjunt de fàbriques construïdes a finals del segle XIX a la llera del riu per tal d’aprofitar l'energia de l’aigua com a motor de la maquinària. El canal de Burés que transcorre per la llera esquerra del Llobregat porta l’aigua des d’una resclosa que veurem més endavant fins a les indústries. La presa que travessa transversalment el riu reté l’aigua i crea un desnivell que és utilitzat per derivar la força de l’aigua cap al canal.

A més a més de proporcionar energia a les fàbriques l’aigua del canal també s’utilitzava per regar alguns horts i per rentar roba. Aquest complex industrial és un dels molts que podem trobar al llarg del riu Llobregat on a partir del segle XIX es desenvolupà una potent indústria sobretot tèxtil que aprofitava l’energia de l’aigua que proporcioanva el riu.

Imágenes