Rutes de natura al Bages
Volver

Capella de Santa Àgata

Route POI
Arquitectura
Ficha

Introducción

Són dalt el pla del turó on antigament hi havia el Castell de Gaià. Les alzines aclarides són testimoni del bosc original. Gaudim de vistes tant a nord com als nuclis de Gaià i les cases del Pla del Forn.

El turó és un dels turons emblemàtics del municipi, ja que es troba prop del poble i, des de fa uns anys, s'hi organitza un aplec anual per la diada de Santa Àgata. El cim es troba a la banda de ponent, i allà s'hi aixeca la capella de Santa Àgata, probablement bastida al segle XIX en el mateix indret on hi havia hagut el castell de Gaià i, anteriorment, un poblat ibèric.

La part alta del serrat, allargassat i estret, és perfilat per nombroses roques que conformen petites cingleres o rocams dispersos. Moltes d'aquestes roques s'han desprès i es troben escampades per la falda del turó. Alguns d'aquests grans blocs de pedra s'han utilitzat per construir uns murs ciclopis que protegeixen el vessant de llevant del turó, entorn del primitiu camí d'accés al castell.

Us proposem trobar el "Tenant d'altar de Santa Àgata"(foto). Heu de seguir el track fins a l'extrem més allunyat de la capella. El tenant és una pedra rectangular que servia per sostenir la taula de l'altar. Podria ser una peça dels segles X-XII. Devia procedir d'alguna capella antiga del lloc, ben probablement vinculada al castell, però de la qual se n'ha perdut el rastre.

La peça es troba encastada entre les restes del que devia ser la muralla del castell, en una posició estratègica mirant cap al sud, entre grans roques d'una cinglera. Això ens fa pensar que tal vegada aquest monòlit hauria estat utilitzat en rituals de benedicció del terme o en exorcismes, atesa la relació que té el culte tradicional de Santa Àgata amb el tema de la bruixeria. (Semblant a la funció del "Comunidor" que hi ha al costat de l'esglesia de Santa Maria de Gaià ).

Fonts:
-Patrimonicultural.diba.cat
-BADIA, Josep M; TORRES, Jordi; FONT, Montse i altres (2016). "Arquitectura", "Relacions socials i festes", "Màgia i bruixeria. Llegendes i contes", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià

 

Imágenes