Rutes a Gaià Navàs
Volver

Barraca del Monjo

Route POI
Arquitectura
Ficha

Introducción

Barraca de vinya, que complia les funcions d'aixopluc tant del sol com de la pluja, així com deixar eines de mà i estris petits per tal de no haver-los de dur cada jornada al mas. Quan hi havia molta feina al camp i s'havia de fer jornades llargues i seguides, la barraca també servia per passar-hi la nit.

És de planta quadrada i es caracteritza per una coberta de falsa cúpula molt alta.

En relació a aquesta barraca hi ha diverses tradicions, sembla que alguna basada en fets reals. Es diu que la denominació de barraca del monjo ve del fet que antigament, quan moltes terres pertanyien a l'Església, passava un monjo de tant en tant per controlar els pagesos i solia quedar-se a dormir en aquesta barraca.

Una altra història que s'explica diu que un xicot havia fet alguna cosa mal feta, potser havia robat, va anar a afartar-se de cireres i el van trobar mort a la barraca del Monjo. Com si el "monjo" hagués fet justícia.

Segons alguns veïns de la zona, la barraca del Monjo era un lloc misteriós o amb algun malefici. Quan havien de passar prop de la barraca a peu es deia als nens que no s'hi fiquessin mai, ni que plogués

(PARERA; FONT, 2016: 290). font: Catàleg Patrimonicultural.diba.cat  (Gaià)

Imágenes