Gaià
Gaià
Gaià
Gaià
Volver

Ruta-selfie 4. Voltant el Serrat de Viranes

Ruta
11/07/2022
Ficha

Introducción

El quart repte de Gaià. A cavall entre els municipis de Gaià, Sallent i Avinyò.

Aquest és el quart recorregut que us proposem des de Gaià i que porta incorporat un repte fotogràfic. Llegiu la descripció i pareu atenció als avisos que us aniran sortint al llarg del itinerari.

El turó de l’Ossera (636 m) és el punt més elevat del Serrat de Viranes. Aquesta serra formada de gresos i margues separa els termes de Gaià, Sallent i Avinyó. Veurem la Taula del joc, una pedra amb llegenda inclosa. 

Caminarem per un mosaic agroforestal on dominen les pinedes mixtes amb camps de cereals. Si ho fem cap al vespre, podrem sorprendre algun cabirol pasturant, i a les nits d'estiu sentir l'enganyapastors. 

 

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
 • Tipología
  Circular horario
 • Dificultad
  Fácil
 • Duración
  3 horas 30 minutos
 • Pendiente
  265.00 meters
 • Distancia
  7.20 km
 • Tema
  Bosques
  Medio ambiente
  Paisajístico
 • Actividad
  A pie
  En bicicleta
 • Valoración

Gráfico de pendiente

Rutes a Gaià

Descripción

El quart repte de Gaià. A cavall entre els municipis de Gaià, Sallent i Avinyò.

- El repte es basa a completar el recorregut de 5 Rutes dins del municipi de Gaià. Amb l'ajuda de l'App rebreu pistes, en forma d'avisos, que us indicaran on es troba el punt on us heu de fer una foto de grup per tal de certificar que heu fet l'itinerari.

- Quan s'obri el període de participació, els participants del repte hauran d'enviar les diferents fotografies a l'adreça de correu gaia.turisme@diba.com indicant nom, telèfon de contacte així com el lloc indicat i el conjunt de participants. També les podran fer arribar al número de whatsapp municipal.

- Els primers 300 participants rebran un obsequi per part de l'Ajuntament i també es durà a terme un sorteig entre tots els participants al final del període de participació.

Començarem la ruta des del coll de Comadoms. Ens enfilem per la Serra de Viranes seguint la pista fins a trobar-nos sota del turó de l’Ossera (636 m). Passejarem per una carena que ens permet tenir vistes cap a les serres prelitorals, des de Sant Llorenç del Munt fins a Montserrat.

Anirem baixant del serrat i podrem veure en els talussos de la pista mostres de  les formacions rocoses que conformen la geologia d’aquest indret. Capes de gresos més durs a sobre i margues més toves i erosionades a les capes inferiors. Continuarem baixant per la pista travessant un paisatge de camps de conreu i zones boscoses.

Mosaic agroforestal on dominen les pinedes mixtes de pi blanc i alzina, a vegades de pinassa amb roure i a les fondalades apareix algun pi Roig. Camps de cereals alternant amb boscos de pinassa, uns pins alts i drets que s’exploten per la indústria de la fusta. A mesura que ens endinsem a l’obaga apareixen cada vegada més el pi roig i el roure amb algun auró negre. Entre la frondositat de la vegetació arbustiva hi dormen els senglars i cabirols que al capvespre i durant la nit sortiran per fer la seva.

Arribem al riu de Cornet, que desemboca al Llobregat a Sallent. Seguirem per la banda esquerra del riu, pujant per una pista que s’enfila suaument. Resseguirem un paisatge, canviant segons l’època de l’any, de cultius de cereals d’hivern. Travessarem la masia de Can  Serra i poc després tornarem a travessar el riu. En aquest punt el riu acull una modesta vegetació de ribera. Ens fixarem en un salze blanc força gros i cobert d’enfiladisses que destaca entre els altres arbres. Continuarem la pista entre cultius, aquests espais de camps oberts i poc concorreguts són l’hàbitat de l’enganyapastors, un ocell nocturn difícil de veure. Al capvespre en arribar el bon temps, podem sentir el seu peculiar cant. Seguirem fins a arribar al coll on hem començat la ruta.   

Consejos

TRAÇAT

 • Per participar al joc, cal assegurar que el període de participació estigui obert.
 • La ruta és circular descrita en sentit horari.
 • El traçat no té gaire desnivell i els pendents són suaus.
 • Es pot recórrer a peu o en bicicleta.
 • És una matinal senzilla, amb molts trams exposats al sòl, però en algun punt passa per l’ombra del bosc.  

AIGUA

 • Cal portar aigua, ja que durant el traçat no hi ha fonts.

PRECAUCIONS

 • Tenir cura dels més menuts i mascotes.
 • Si feu la ruta amb mascotes, no permetre que aquestes molestin el bestiar ni que entrin al bosc o als camps de conreus.

METEOROLOGIA

 • Els dies més freds de l'any caldrà contar en portar roba de protecció pel fred i pel vent.
 • Els dies de més radiació caldrà protegir-vos dels rajos del sol.

TERRENY

 • El terreny és còmode, sempre per pista.
 • Portar calçat còmode i adaptat a l’hivern o estiu segon el cas.

MATERIAL

 • Prismàtics, i càmera fotogràfica, són dues coses que ens poden fer de la sortida una experiència més completa.
 • Si la feu en bicicleta cal dur equipament de seguretat: casc i guants , així com material per reparar punxades.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • Trobarem alguna marca i indicació de GR que no hem de seguir.

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: Ruta-selfie 4. Voltant el Serrat de Viranes

Es mostren 1 - 9 de 9

Pineda de pi blanc

Punto de interes
Flora
11/07/2022

Ens trobem caminant envoltats d'un bosc de pi blanc (Pinus halepensis). Aquest pi té l'escorça gris clar, d'aquí li ve el nom de pi blanc. Les acícules són de color verd clar i les pinyes petites amb...

Vistes del Bages

Punto de interes
Paisajes
11/07/2022

Ens trobem en un sortint de la carena del Serrat de Viranes. Aquesta serreta pren el nom de la masia situada a la cara nord, a prop del Riu de Cornet. Ara som a la cara sud i des d’aquí les vistes s...

Taula de Joc

Punto de interes
Lugares
11/07/2022

Es tracta d’una gran pedra inclosa al patrimoni immoble de Catalunya. En publicacions científiques també se l'anomena la Pedra dels Sacrificis.

És un bloc de forma irregular i dimensions...

Margues i gresos

Punto de interes
Geología
11/07/2022

En tot aquest recorregut el talús de la pista ens va mostrant les formacions rocoses que conformen la geologia d’aquest indret. La formació molassa de Solsona. Capes de gresos més durs i de color més...

Mosaic agroforestal

Punto de interes
Medio ambiente
11/07/2022

Tot  el recorregut de la ruta el fem alternant trams de bosc i de camps oberts. A la nostra esquerra baixa un torrent tributari del Riu de Cornet que trobarem poc més avall. A la fondalada, protegits...

El cabirol

Punto de interes
Fauna
11/07/2022

El cabirol (Capreolus capreolus) és el membre de la familia Cervidae més petit d'Euràsia. El pelatge és marró-vermellós durant l'estiu, tornant-se grisenc a l'hivern. Les cries presenten nombroses...

Cereals d'hivern

Punto de interes
Medio ambiente
11/07/2022

En aquestes parcel·les es conrea cereals d'hivern. Aquests se sembren a la tardor i recol·lecten a l'estiu. Són resistents a la sequera i al fred, ben adaptats al clima del Bages. En destaquen cinc...

El salze blanc

Punto de interes
Flora
11/07/2022

Estem travessant el riu de cornet. En aquest ecosistema la humitat ambiental permet una vegetació d'aspecte selvàtic. Destaca un gran salze blanc (Salix alba) que rep el seu nom pel color clar del...

L'enganyapastors

Punto de interes
Fauna
11/07/2022

L’enganyapastors (Caprimulgus europaeus) és una espècie d'ocell d'uns 25 cm de llarg i plomatge marró amb dibuixos negres i blancs que el confonen amb el medi. El cap és gran i aplanat, amb el bec...

Imágenes
Valoración
Todavía no hay votos
Valoraciones con comentarios Publicar valoración
Visitas

Que ver en: Ruta-selfie 4. Voltant el Serrat de Viranes

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Ruta-selfie 4. Voltant el Serrat de Viranes

 • Filtra por tipo
  Temática

Sin resultados