Castell Eramprunya
Ficha

Introducción

El castell (foto) és citat per primera vegada l'any 957, tot i que documents posteriors indiquen que ja existia en època del comte Sunyer de Barcelona. Va ser la seu d'un terme (el terme del castell d'Eramprunyà) en època medieval que va arribar a controlar els actuals territoris de Gavà, Begues, Castelldefels, Sant Climent de Llobregat i Viladecans.

Està construït a 400 m d'altitud amb la pedra rogenca característica de la zona. La seva estructura responia a una planta quasi rectangular i quedava voltada, en part, per un doble recinte de muralles: el recinte sobirà o superior i el jussà o inferior.

Primer trobem el recinte jussà, on hi ha la capella del castell, antiga parròquia de Sant Miquel d'Eramprunyà, d'estil romànic, encara que ha sofert moltes transformacions. També trobem el cementiri, de tombes antropomorfes, totes orientades d'est a oest i una cisterna construïda als segles XIV-XV, de forma rectangular.

S'accedeix al recinte sobirà per una passarel·la de fusta en substitució del pont de pedra que hi havia originàriament. Tot el recinte sobirà està envoltat d'una muralla. Hi ha el portal o cos de guàrdia encarat a la vall que té un gruix de 90 cm, i una arquera romànica en la qual encara es conserva una arcada d'1,5 m d'amplada, una sala on s'hi poden veure arcs de punt rodó, restes d'una cisterna i de dues cambres.

Veure més info a Visites Recomanades. (Museu de Gavà) Visita al Castell i l'Ermita.

Aprofiteu per gaudir i identificar les vistes. De dreta a esquerra: Puig de les Agulles; la pista dels penitents que puja de La Sentiu cap a la Clota; La serra de Can Perers que ens separa de l'abocador del Garraf a la vall de Joan; La Morella al seu darrere. A sota nostre: la vall principal cap a la Sentiu i el Delta amb el canal, l'aeroport, Gavà, Castelldefels,....

 

Imágenes