Ficha

Introducción

El Montseny és un massís ple de biodiversitat, i els amfibis són un dels grups de vertebrats més interessants. Hi habiten ni més ni menys que 12 espècies! I una d'elles, el tritó del Montseny, és endèmica del massís, el que vol dir que en tot el món només habita en alguns dels torrents que ens envolten. Tota una joia que es troba en perill crític d'extinció per la seva raresa, i que hem de conservar.

Aquí no en trobarem pas, però la riera és un bon hàbitat per trobar altres espècies d'amfibis. Les granotes més lligades a l'aigua són la granota verda i la reineta, molt comunes en vegetació herbàcia propera a l'aigua. És fàcil detectar-les cap al vespre quan comencen a cantar amb ganes. Els hàbits de la majoria d'espècies són nocturns, però si ha plogut i l'ambient és humit potser trobem algun gripau comú o salamandra.

Precisament la salamandra (foto, video) és un dels amfibis més abundants i bonics del Montseny, que no pon els ous a l'aigua, sinó que els guarda la mare i allibera la larva a l'aigua en l'època en què aquests eclosionen. Es tracta d'un animaló ben curiós que podem detectar gràcies als seus vistosos colors que alerten als depredadors que no és un bon àpat.


Ens trobem actualment a la font del Pont, un bon punt per fer parada.

Imágenes