Rutes a l'Anoia. Igualada_Claramunt_Capellades
Volver

Mirador de les Planes

Route POI
Lugares
Ficha

Introducción

Sabeu que esteu trepitjant un fons marí?
Fa uns 50 milions d'anys, a causa del xoc entre les plaques Eurasiàtica i la Ibèrica es va formar
davant dels Pirineus una gran depressió, la qual es va reomplir d'aigua provinent del nord-oest (mar Atlàntic). Per això gran part de la nostra comarca estava ocupada pel mar.

Després d'haver entrat el mar, s'hi van anar desenvolupant i instal·lant diferents tipus d'organismes marins, com decàpodes, taurons, braquiòpodes, tortugues, manatís, bivalves, equinoderms, coralls... (són els fòssils que podem trobar)

Aquest mar interior estava envoltat d'importants serralades, de les quals baixaven grans rius que aportaven molts sediments al fons del mar que cobrien les capes inferiors. El mateix pes del material compactava les diferents capes. Ara som damunt una capa compactada que va formar la roca calcària fa 35 milions d'anys.

A sobre, encara s'hi van anar dipositant més materials (sorres, còdols, graves, argiles...) fins que es va reomplir tota la depressió i van quedar petits llacs salats aïllats entre si. Quan es van evaporar, van precipitar les sals en forma de guixos que podem trobar dispersos per diferents zones de la comarca (guixos d'Òdena). Posteriorment, en successives avingudes, els rius van continuar la seva acció i van cobrir aquests guixos amb sorres i argiles vermelles (Artés). Aquest fet comporta la fi del mar interior que va ocupar la nostra comarca molts milions d'anys enrere.

Ara a gaudir del paisatge des d'aquest mirador privilegiat. Aprofiteu la placa interpretativa per orientar-vos.

 

Imágenes