Volver

El llentiscle

Route POI
Flora
Ficha

Introducción

Fixeu-vos en aquest dens i extens arbust situat a la vostra dreta, es tracta del llentiscle. El llentiscle, llentrisca, mata o matissa (Pistacia lentiscus) és un arbust perenne (no li cauen les fulles a la tardor) de fulles compostes. Està estretament emparentat amb el festuc o pistatxer, del qual en gaudim menjant-nos els seus fruits: els pistatxos o festucs.

Els fruits del llentiscle primer són verds, després vermells i finalment, quan maduren, es tornen negres. És molt comú al sotabosc de les pinedes i els alzinars com les que trobem en el nostre recorregut. 

La saba s'anomena màstic i s'utilitza per a produir una goma o làtex molt aromàtic. A l'antiguitat aquest làtex s'usava com a goma de mastegar i actualment s'empra en aplicacions d'ortodòncia, per a fabricar vernissos i també en pastisseria i per a fabricar licors.

El llentiscle és molt apreciat com a complement de la flor tallada, corones de flors, etc... És per aquest motiu que no és difícil veure brigades il·legals de immigrants agafant feixines de les nostres muntanyes per enviar-les cap a Holanda.

Imágenes