Ficha

Introducción

Alerta!, d'aquí on sou, sota el roure, espereu un moment abans de seguir i mireu pels límits dels camps si hi ha algú altre. En aquests plans d'herba, a més de pasturar les vaques, hi podem sorprendre un altre petit herbívor centreeuropeu: el cabirol (foto).

És un cérvol petitet que passa molt inadvertit, sempre amagat dins el bosc o als marges dels camps, pasturant l'herba fresca. A l'estiu està en cel i podeu sentir bordar al mascle com si fos un gos, marcant el seu territori i avisant a les femelles de la seva presència. La femella, un cop muntada, guarda l'esperma i no es fecundarà veritablement fins al gener, parint al març. Si trobeu un petit amagat entre l'herba del prat, no l'heu de tocar si no serà abandonat per la seva mare.

Així com el cabirol és un hervíbor de caràcter centreuropeu, podem trobar ocells rapinyaires que també ho són: l'aligot vesper, que menja vespres i cria als arbres de l'obaga; la becada, aquest ocells que s'alimenta de cucs de terra rebuscant entre la fullaraca, o el bonic pinsà borroner de panxa rosada movent-se amunt i avalls entre la bardissa. 

Per poder-los veure, cal que us moveu sense fer soroll, però és més fàcil si us quedeu quiets una estona en un lloc.

Si us fixeu bé, en la direcció on anem ja es veu el turó amb el castell i, al seu darrere, tots els puigs que del castell estant i amb l'ajuda dels plafons podreu identificar.

 

Imágenes