Ruta dels Molins de Seva
Volver

MOLí DE MONtMANY

Route POI
Medio ambiente
Ficha

Introducción

Si recordeu el que dèiem al Molí Xic de Sors, la captació d'aigua per a la bassa, gràcies al desnivell generat pel salt, en aquest no calia que estigués massa lluny. Si la presa generada a dalt, fos prou gran, es podia evitar la construcció d'una bassa.

Per les dimensions sembla que havia de ser un molí important. Som al torrent de Montmany afluent del Gurri, que baixa per la dreta.

El racó és ple de verns, arbre de ribera per excel·lència, i també hi ha polls o nigres, un tipus de pollancre de fulla petita, autòcton dels nostres rius. En aquest punt, al costat de la roca, abunden els avellaners. Tot plegat un ambient frescal de primer ordre.

Veieu el salt d'aigua ple de molses? Fixeu-vos amb les formes orgàniques (foto), fins i tot sembla que hi hagi algun tronc o branca engolit per la cascada.

Amb el pas del temps, el carbonat de calci dissolt en l'aigua precipita d'amunt aquestes plantes, i, en períodes de sequera, s'afavoreix la precipitació i petrificació. Un cop cobertes de calç, el teixit de la planta es descompon i dóna porositat a aquesta nova roca. Aquest tipus de roca sedimentària calcària, pedra tosca o travertí, és una pedra compacta i dòcil, emprada en arquitectura tant per a revestiments com per a construccions
Les formes orgàniques que veieu, de ben segur que les reconeixeu en l'obra arquitectònica d'en Gaudí.

Per als naturalistes, la bassa del davant i la netedat de l'aigua, fan d'aquest lloc un veritable oasi de vida on poder descobrir ocells, mamífers, amfibis i invertebrats de l'aigua.

Respecteu doncs l'entorn al màxim.

Imágenes