Rutes a VAllirana
Volver

Font i plataners de Can Bogunyà

Route POI
Medio ambiente
Ficha

Introducción

On es el QR?

Seguiu per la llera de la riera, aigües amunt. En 15 m arribareu a les restes d'un pont, que antigament donava accés al mas, quan la pista que heu creuat no hi era. Veureu que, a tocar, hi ha un petit arbre, un om d'uns 20 cm de diàmetre de tronc. Mireu pel seu tronc.

De camí a la font ja veiem la bonica arbreda de plataners d'ombra (Platanus x hispànica), una de les més boniques de Vallirana. Aquests arbres es plantaven vora les fonts per afavorir l'ambient frescal i ombrívol, agradable els dies d'estiu. La tradició al nostre país d'anar a fer "fontades" i passar el matí o el dinar vora la font, fa que aquests arbres els trobem a moltes d'altres fonts.

A la primavera podem sentir l'agradable cant de l'oriol (foto 2 i escolteu l'àudio) a les parts altes dels arbres. Els càrexs pènduls, aquestes cintes verdes que creixen dins la llera a causa de la seva necessitat d'humitat o d'aigua, incrementen la sensació de trobar-nos en un ambient ombrívol de ribera.

Primer passem pel costat del sobreeixidor de la font (queda a la nostra esquerra, foto 1) que derivava l'aigua a una petita bassa de reg d'unes feixes ,també petites, que hi havia hagut. Deu metres més endavant hi ha la font. Es tracta d'una estructura de planta en  forma d'L adossada al marge d'on menava l'aigua que es conduïa per un broc i queia a la pica de pedra carejada.

 

Imágenes