Volver

Mamífers de l'alzinar

Ficha

Introducción

L’alzina (Quercus ilex) és un arbre de creixement lent i molt adaptat a la sequera i al clima mediterrani, dotat de fulles petites, punxegudes i peludes. El seu fruit és la gla i és de vital importància per l’alimentació d’alguns dels animals que habiten als seus boscos.

Alguns dels mamífers que viuen en aquest bosc són el ratolí de bosc, el teixó, la mustela, la fagina, la geneta, el porc senglar o l’eriçó, que serà el protagonista en aquest punt.

L’eriçó (Erinaceus europaeus) és un animal solitari i nocturn. Encara que en dies humits esporàdicament pot estar actiu durant el dia, el més normal és que passi el dia amagat en un dels diversos caus distribuïts pel seu territori.

El seu enemic principal és l’ésser humà encara que també pot ser atacat per guineus, teixons, àguiles i ducs. La seva defensa consisteix en fer-se una bola tota envoltada per les seves punxes.

S’alimenta bàsicament d’insectes, cargols, llimacs i cucs de terra, però també de granotes, ratolins, sargantanes i escurçons, complementant aquesta dieta amb glans, baies i fruits.

Foto:Hrald

Imágenes