Volver

Estavill- Ramaderia

Route POI
Medio ambiente
Ficha

Introducción

L'única família que viu al poble, ho fa de la ramaderia. Granja de vaca bruna dels Pirineus per producció de carn (foto).

Les feixes dels voltants del poble, abans conreades amb cereals, patates i sègol, es van anar deixar per a pasturar. Allà on el terreny és sec i l'herba no creix de manera natural, s'ha de sembrar. Si el prat és productiu, es pot dallar i guardar l'herba per a menjar d'hivern, altrament s'ha de comprar.

A l'estiu les vaques pasturen lliures per dalt la muntanya i a la tardor baixen als camps dels voltants del poble. A ple hivern romanen estabulades.

Els murs servien per delimitar camins i camps i que els animals no poguessin passar. Molts prats, avui sense càrrega ramadera, es van envaint d'arbusts com les argelagues els rosers silvestres i els boixos.

Som al planell de la Serra i les vistes en 360 graus són fantàstiques. Si ens girem a nord: el Montsent de Pallars 2883 m i abans, el Turó de la Cometa 2446 m a sobre Mont-ros. També al nord però al costat esquerre, el poble d'Antist amb el cim de Santa Bàrbara i seguint vall endins: la Serra de Castellnou, cap de Montferri i Tossal de la Costa 2604 m a sobre Espui. Els alts de Montcortès a l'est, el Montsec al sud i els abruptes relleus meridionals de la serra de Sant Gervàs al sud-est.

 

Imágenes