Rutes a l'Espai Natural de la Serra de Bellmunt
Volver

Cadolles

Route POI
Geología
Ficha

Introducción

Mireu a la dreta del track, uns metres abans del final, just en el moment que el caminet gira a la dreta. Nosaltres no les  vam saber trobar. (posem foto per que sapigueu el que busqueu). En el seu lloc, on marquem el punt, hi havia aquests amagatalls o paravents possiblement fets per caçadors o pastors. 

Les cadolles són forats a la roca que es fan de manera natural per processos erosius. Però també poden haver estat excavades per l'home i tenir diferent formes, normalment rectangular o rodona. El resultat és la  recollida d'aigua de la pluja , per això es localitzen a la part baixa d'una superfície rocosa, més o menys àmplia, solcada per unes canals obrades sobre la pedra que aboquen l'aigua cap al forat o dipòsit. 

En una època a on el temps es comptava d’una altra manera, les cadolles s’excavaven a la roca viva emprant les escodes, com eines imprescindibles acompanyades del mall i altres eines com falques, tascons i barrines.  

De manera natural són receptacles d'aigua de pluja idonis per a l’abeuratge de les aus i altres animals de la contrada.

Existeix la teoria, sense confirmar, que algunes d’aquestes petites cavitats haguessin estat fetes per l’home amb un sentit màgic o ritual. 

Imágenes