Rutes a Constantí
Volver

El riu Francolí

Route POI
Geología
Ficha

Introducción

Neix a Espluga de Francolí i surt a mar al port de Tarragona. Aquí al Camp de Tarragona on som ara ja és la seva part baixa. És el més important de les comarques de Tarragona, i el seu règim mediterrani fa que tan aviat baixi molt poca aigua com que hi puguin haver riuades com la de l'octubre de 2019.

D'aquí podeu veure el que dèiem abans. La pineda actual ocupa el lloc de transició on abans l'alzinar entrava fins a la vora del riu on hi havia els arbres de ribera, protegint amb les seves arrels els marges del riu de l'erosió de les avingudes i evitant desbordaments de la llera.

El regim hídric mediterrani (amb períodes eixuts),  la pressió de l'agricultura i actuacions de canalització, han fet desaparìxer el prim bosc de ribera que hi havia.  

Com els pollancres plantats que teniu al davant, aquesta vegetació està adaptada a viure en terrenys amb el freàtic molt elevat o en períodes d'inundació.

La fusta més tova dels pollancres i la facilitat per trobar parts mortes fa que el picot verd ho tingui fàcil per fer-hi el niu.

L'abundància de plantes nitròfiles constituint l'herbassar del riu és conseqüència dels conreus de la plana: cards, agrelles o vinagrelles, portulaques, etc

Imágenes