Embassament del Gaià
Marges i avellaners al Catllar
Garrofers al Catllar
Via de tren abandonada al Catllar
Volver

Itinerario del rio Gaià

Ruta
26/03/2015
Ficha

Introducción

Cap a l’embassament del Gaià.

Caminem per la part nord del terme del Catllar, passant per l’ermita de Sant Ramon i pinedes allà on hi abundava la vinya i els marges de pedra seca. Es passa per l’embassament del Gaià, on fa bo de badar per intentar clissar-hi ocells, i per la zona humida del Catllar, on s'esta recuperant la població de tortugues de rierol. Feixes de garrofers i d’avellaners donen unes pinzellades a un patrimoni agroalimentari en certa regressió.

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
 • Tipología
  Circular horario
 • Dificultad
  Fácil
 • Duración
  2 horas
 • Pendiente
  150.00 meters
 • Distancia
  6.20 km
 • Tema
  Flora y fauna
  Medio ambiente
  Arquitectura y medio
 • Actividad
  A pie
  En bicicleta
 • Valoración

Gráfico de pendiente

Descripción

Cap a l'embassament del Gaià.

L’itinerari del riu Gaià permet fer una passejada circular cobrint parcialment la part nord del terme municipal del Catllar, caracteritzat pel pas del riu Gaià i per l’embassament que hi ha aigües amunt del poble. A la part més allunyada de l’inici es camina per frondoses pinedes de pi blanc guanyades als erms, camps abandonats sobretot a partir de la desfeta ambiental i socioeconòmica que va suposar l’afectació de la fil·loxera a finals del segle XIX. En aquells moments, els camps més allunyats dels nuclis habitats es van deixar perdre a favor d’altres dedicacions, mantenint només els que queien més a l’abast. Encara avui es poden veure, entre la boscúria, alguns marges de pedra seca que indiquen el passat agrícola d’aquests indrets.

Aproximadament a la meitat del camí trobem l’embassament, un bon indret per poder clissar gran varietat d’ocells i de fauna característica dels llocs humits. Això sí, cal tenir paciència i intentar passar molt desapercebut. Si no hi ha encert a l’embassament, també es pot provar sort a la zona humida del Catllar, a tocar del poble durant la tornada, indret on el riu Gaià forma un interessant ecosistema fluvial amb una resclosa que permet l’estancament de l’aigua i una vegetació de ribera en certa recuperació. En aquest indret, l’Associació Mediambiental La Sínia s’esforça per intentar consolidar-hi la fauna, en especial atenció a la introducció de la tortuga de rierol.

Es tracta d’una ruta que permet veure també alguns ben cuidats exemples dels conreus més tradicionals de la zona i en clara regressió o en cert estancament, com són el cultiu del garrofer i de l’avellaner.

Pel que fa al patrimoni arquitectònic, destaca, molt a prop de l’inici de la ruta, l’ermita de Sant Ramon, molt arrelada a la memòria col·lectiva del poble del Catllar, de senzilla i típica estampa rural.

Consejos

TRAÇAT

 • El camí és una pista que pot estar transitada.
 • Abans d'arribar a l'embassament es pot escurçar l'itinerari passant directament a buscar la llera del riu. Hi ha avís.
 • Hi ha un tram perdedor al pantà. Seguir la línia del track en direcció al bosc de pins.
 • La tornada pel Gaià, coincideix amb la llera del riu. Si abans d'arribar us heu hagut de mullar els peus amb la sortida d'aigua del pantà, haureu de tornar seguint el track (per dalt). La llera estarà impracticable. Si porteu xancles o si no us importa mullar-vos els peus podeu seguir per la llera.
 • Si seguiu per la llera, encara que el track vagi per dalt, en un parell de giravolts tornareu a enganxar el track.

AIGUA

 • No hi ha fonts en tot el camí. Cal portar aigua.

PRECAUCIONS

 • Tenir cura dels nens als penya-segats de l'embassament del Gaià
 • Cal creuar el riu durant la tornada. Precaució si la presa està oberta o ha plogut molt. Probablement us mullareu els peus.
 • Us podeu trobar algun cotxe o tractor per la pista.

METEO

 • A l'estiu, evitar màxima insolació. Porteu protecció: crema, gorra, ulleres...
 • Evitar fer-ho en època de pluges.

MATERIAL

 • Recomanem portar prismàtics (observació d'ocells).
 • Uns pals de tresc us poden ajudar a caminar per la pista.

EQUIPAMENTS PROPERS

 • L'inici és una àrea d'aparcament d'autocaravanes.
 • Hi ha un plafó explicatiu davant la Fàbrica. Zona humida.

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: Itinerario del rio Gaià

Es mostren 1 - 7 de 7

Ermita de Sant Ramon

Punto de interes
Arquitectura
26/03/2015

Ermita originària de principis del s. XVII, d’una sola nau i campanar d’espadanya. Durant la primera guerra carlina va ser convertida en lloc fortificat, degut a la seva situació enlairada respecte el...

Garrofers

Punto de interes
Medio ambiente
26/03/2015

El garrofer és un arbre de cultiu típicament mediterrani. Només es troba molt a prop del litoral, ja que a temperatures per sota dels cinc graus negatius es mor fàcilment. Havia estat un cultiu de...

Pinedes

Punto de interes
Flora
26/03/2015

Us heu fixat quina densitat de pins que hi ha? Tots tenen una mida molt semblant, oi? Possiblement la pineda que hi havia es va cremar i aquests nous pins van germinar després de l'incendi. En...

Embassament del Gaià

Punto de interes
Medio ambiente
26/03/2015

L’embassament del Gaià va ser construït els anys 70 per tal de subministrar reserves d’aigua a la indústria petroquímica, sense cap mena de mirament a l’hora de regular un cabal ecològic constant per...

Cultiu d'avellaners

Punto de interes
Medio ambiente
26/03/2015

Tot i que el cultiu de l’avellaner és documentat a Catalunya almenys des de fa més de 600 anys, l’extensió va créixer significativament sobretot d’ençà de la destrucció i la substitució parcial de la...

Zona humida del Gaià

Punto de interes
Medio ambiente
26/03/2015

Davant per davant de l’antiga fàbrica de la Farga del Catllar, trobem aquesta petita zona humida que forma el riu Gaià gràcies a una resclosa de la qual ja se’n té constància des del segle XIII, ja...

Imágenes
Valoración
/5
3 votos
66%
Valoraciones con comentarios Publicar valoración

Como ruta no está mal, pero el camino no esta para nada señalizado, tienes que meterte entre zarzas y almenos cuando fuimos nosotros el camino de vuelta estaba invadido por el rio.

Hola Laura.
Tienes mucha razon. La ruta no esta señalizada. Tienes que seguir el track y solamente en el punto que comentas de las "zarzas" creer en nosotros y avanzar por donde mejor lo veas. No había otra opción para enlazar entre el embalse y la pista. El mantenimiento del ayuntamiento no es muy intenso y con las primaveras se tapa.
Por lo del agua, a nosotros nos pasó lo mismo. Has leido los CONSEJOS en la descripción de la ruta en la WEB ??
Bien un abrazo y a disfrutar que vemos que estais imparables.

Hoy he intentado hacer esta ruta, y me ha sido imposible continuar, en la zona de las "zarzas". No encontraba la salida, y después de varios intentos y destrozarme las piernas, ( llevaba pantalòn corto) he decidido regresar.
Nunca había visto esa zona, con la vegetaciòn tan alta y abandonada.
Franc

Hola Franc. Gracias por hacernos llegar la incidencia. Como puedes leer en comentarios aneteriores y en los Consejos de la Ruta, las zarzas en esa zona acostumbran a estar. La ruta no está señalizada y siempre hay que seguir el track. En este caso, pasados esos 30 mts, ya se vuelve a encontrar un caminito accesible. Este tramo se deberia mantener transitable por el ayuntamiento del Catllar, al que vamos a transmitir, de nuevo, vuestra incidencia. Esperamos que en adelante, lo podamos encontrar más accesible. Gracias y saludos.

Visitas

Que ver en: Itinerario del rio Gaià

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Itinerario del rio Gaià

Es mostren 1 - 10 de 13
 • Filtra por tipo
  Temática