Ruta "Petites Passes d'Història". Callús.
Volver

ATURADA 1

Route POI
Otros
Ficha

Introducción

ESCOLES DURANT LA REPÚBLICA (1936-1939) 

El 1928, sota l’alcaldia de Ramon Morera, es va projectar una nova escola municipal a Súria, en terrenys de les Mines de Potassa, al sud del poble, prop de l’estació de tren i el primer camp de futbol. Tot i això, el 1931, l’arribada de la República va provocar canvis en el projecte, ja que la nova normativa prohibia els pisos per a mestres dins les escoles. Finalment, el consistori va obtenir un préstec per tirar endavant el nou centre.

El maig de 1933, Francesc Macià va inaugurar l’escola, que incloïa aules diferenciades per a nens, nenes i pàrvuls, i una biblioteca escolar. Al 1936, es va crear una escola unificada amb aules mixtes. Durant la guerra, les aules eren insuficients, i es va habilitar la Sala del Cafè de Dalt per als alumnes grans. També es van substituir les festes religioses per la Setmana dels Infants, celebrada els primers dies de l'any.

POSTGUERRA (1939-1978)

El 1939, amb el nou règim franquista, el sistema educatiu retrocedeix als mètodes i valors d’abans de la República, seguint ideologies feixistes presents a Europa. Les aules es van omplir de símbols nacionalcatòlics i l’ensenyament va prioritzar l’obediència al règim. Molts mestres republicans, com Joaquima Solà i Maria Rañé, foren apartats o expedientats, mentre que els docents restants havien de passar filtres ideològics rigorosos.

Als anys quaranta, la situació econòmica era crítica i afectava el suport municipal a l’educació, amb dificultats per cobrir les necessitats bàsiques de mestres i alumnes. Els canvis de docents a les escoles de nenes, nens i pàrvuls van ser freqüents, mentre les autoritats s’esforçaven per adaptar el sistema educatiu als nous plans de l’Estat.

Imágenes