La Pobla de Claramunt
Volver

Barraca d’en Sabater dels Vivencs

Ficha

Introducción

En aquest camp d’oliveres des de fa uns anys abandonades, s’alça una magnífica barraca de planta circular. Ens crida l’atenció la coberta exterior plantada amb lliris (Iris germànica).

La coberta és feta a base d'una falsa cúpula: Les filades superiors s’aixequen desplomant-les lleugerament cap a l’interior i progressivament, filada a filada s’aproximen cap al centre, tancant l’anella fins a deixar un forat prou petit per segellar-lo amb una llosa culminar. Les lloses de la coberta han de ser amples i planes, la dificultat rau en mantenir-les prou contrapesades per tal d’evitar l’enfonsament.

Finalment es posa la terra i es planten lliris així com altres espècies de gramínies i crespinells, per tal que formin un entramat de fulles i arrels que eviti que la terra marxi i donar així solidesa, aïllament i impermeabilitat a la barraca.

La construcció d’aquestes barraques es feia utilitzant les pedres que sortien de despedregar els camps. A uns metres de la barraca podem veure un claper, una acumulació de pedres disposades en forma piramidal, que són el resultat d’anys de retirada de les pedres superficials que sortien en cada llaurada.

Imágenes