Ruta: Miquel Pallàs. Arquitectura de l'Estiueig. Sant Julià de Vilatorta.
Volver

Can Pallàs (Ca la Vídua)

Ficha

Introducción

Som davant de l'edifici de Can Pallàs, construït el 1902, a la cantonada de la carretera i el carrer del Centre, i ampliat posteriorment pel costat esquerra el 1924, amb l'edifici de Ca la Vídua. Els dos edificis són obra de Miquel Pallàs.

De l'edifici de Can Pallàs en destaquen els detalls de fusta dels colls del ràfec, el rejuntat sobresortit dels carreus de la façana i els brancals i llindes de pedra i el ferro forjat.

De Ca La Vídua destaquen els esgrafiats noucentistes que evoquen imatges i decoració clàssica, i escenes d’antics oficis.

En la franja inferior trobem representats: el Temps, amb la representació d’un ancià  sostenint la roda del temps i els 4 elements de la natura: el Foc, representat per un infant que sosté una flama; l’Aire, representat per un nen que vola damunt d’un ocell; l’Aigua, representada per un brollador, i la Terra, representada per una dama que sosté una panera de fruites.

A la franja superior s’hi representa el treball del camp amb l’escena d’un pagès que llaura. Sobre una peanya, s'hi representa la figura d’un camperol amb barretina. Als seus peus s’hi llegeix Ceres, el nom de la deessa romana protectora de l’agricultura.

Hi veiem les Belles Arts: l’escultura i la pintura representades per un escultor i un pintor, i entre ambdós requadres, Miquel Àngel sobre un pedestal. També hi veiem l’arquitectura. S’hi representa un arquitecte prenent mides i, al seu costat, un picapedrer. Fora del requadre la representació sobre una peanya de l’arquitecte i escriptor romà Vitruvi.

Al voltant del conjunt s'hi representen infants nus, flors, paneres de fruites, ocells, garlandes i d’altres motius temàtics, que palesen ben clarament l’horror vacui, que sempre es manifesta en l’obra  de Miquel Pallàs.

Imágenes