Rutes a les Masies de Voltregà
Volver

Turons testimoni

Route POI
Geología
Ficha

Introducción

Sota mateix trobem el Mas El Pou. Antiga masia que es troba registrada en el fogatge de 1553 de la parròquia i terme de Sant Hipòlit. El mas fou reformat al segle XVII com mostren les dates inscrites a algunes finestres (1613 i 1672).

Dèiem abans que la plana de Vic es va formar en retirar-se el mar interior fa 37 milions d'anys. Els rius van anar erosionant tots els sediments que hi havia acumulats de 65 milions d'anys enrere, deixant al descobert aquests relleus tabulars i turons testimoni (com el que hi ha darrere el mas) (foto).

Les margues grises o blaves, més toves, van marxar i han quedat turons amb margues més compactes i amb sediments d'origen continental a sobre (terres brunes).

Cada turó, per ell mateix, és un element geològic d'interès. La naturalesa dels materials que constitueixen aquests turons fan que siguin fàcilment erosionables, donant lloc als típics terrers o "badlands". També són importants pels fòssils. S'han de destacar com a elements d'especial interès unes masses arrodonides denominades "boles". Són antigues colònies d'esponges fòssils amb exemplars únics a Catalunya.

Imágenes