Conreus a la plana de l'Alzina
Masia de l'Alzina
Vista general de la plana de l'Alzina
Revenir

Plana de l'Alzina i obaga de la Beurada

Route
06/10/2016
Fichier

Introduction

De la plana assolellada a l'obaga ombrívola

Amb aquest fàcil i plàcid recorregut, començarem travessant la desperta plana de l'Alzina, entre arbres fruiters, oliveres i alguna vinya, un dels indrets propers a Begues on millor s'ha conservat el paisatge i el tarannà rural d'aquesta zona entre turons. La plana, pel seu límit nord-est, s'acaba sense dilatacions allà per on ens endinsarem cap a l'obaga de la Beurada, on el silenci, la calma i la frescor ens envoltaran per tot arreu. Finalment, tornarem flanquejant la plana pel seu boscós marge de migdia.

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
 • Typology
  Temps circulaire
 • Difficulté
  Familiar
 • Durée
  1 heure 15 minutes
 • Slope
  75.00 meters
 • Distance
  4.00 km
 • Thème
  Faune et flore
  Environnement
  Architecture et environnement
 • Activité
  À pied
 • Évaluations

Slope graph

Description

De la plana assolellada a l'obaga ombrívola

Més enllà del límit de la zona urbanitzada del Bon Solei, a prop del rovell de l'ou de Begues, trobem la casa de l'Alzina, una de les construccions més conegudes a causa del pes històric de l'indret. De fet, aquesta casa sempre s'ha beneficiat de la gran extensió de bones terres que té a la seva immediata rodalia i que, evidentment, s'han sabut aprofitar en escreix. Començarem, doncs, a endinsar-nos per aquesta xamosa plana, passant arran de les seves centenàries parets, a frec també de dos pins ben plantats. 

L'indret de la plana de l'Alzina ens porta fàcilment a un estat de placidesa, i més tenint present que l'emplaçament, encara que sigui per contrast vers l'entorn, manté ben viu el seu genius loci, és a dir, l'esperit del lloc, quelcom que ens fa sentir, potser, diferents. Anirem observant els arrenglerats arbres fruiters i l'horta al costat d'un extens oliverar convivint sense estridències. Més enllà, alguna vinya.

Allà, al límit de la plana, cap a on anirem, hi ha el bosc. Hi ha un petit turonet, gairebé insignificant, però en general intuïm que la plana s'acaba sense contemplacions i que el relleu es desmaia cap avall formant una ensotada, amagada i boscosa obaga on les aigües ja corren clarament vers el Llobregat per la vall de Torrelletes: és la Beurada. Ens hi endinsarem un moment, no massa, però sí el suficient per tastar aquest silenciós espai ombrívol vora el primer del sots que en solquen l'escàpol vessant.

Vist aquest vessant frescal de la Beurada anirem tornant a poc a poc cap a l'Alzina tot acabant de fer el tomb a la plana, aquesta vegada resseguint sempre els seus emboscats límits amb un bonic flanqueig per la base més dòcil del puig de can Grau. Finalment, desfarem un breu tram de camí, que ens permetrà tornar gaudir dels immensos pins de l'Alzina, fins a l'nici de la passejada.

Astuces

TRAÇAT

 • Traçat fàcil, sense estridències, sempre camins i senders ben definits. En algun tram, però, trobem una mica de pedra solta: calceu, si pot ser, bota de canya alta. Si no, mireu bé a on trepitgeu, ja que la pedra solta pot ser causa de doloroses torçades de turmell.
 • La pujada de retorn des de l'obaga de la Beurada fins al capdamunt del turonet de la seva capçalera, tot i que breu, és força costeruda. Preneu-vos-la amb calma. La resta del traçat és molt planer.

AIGUA

 • No hi ha cap font en tot el recorregut. Porteu la cantimplora ben plena.

PRECAUCIONS

 • L'única precaució a prendre són les possibles torçades de turmell en algun tram en el que trobem pedra solta, on és fàcil trepitjar malament.

METEO

 • La incidència del sol és forta a la plana de l'Alzina. En ple estiu, quan el sol és més alt, no estarà de més prendre precaucions i protegir-vos amb crema solar. En canvi, a l'obaga de la Beurada i al camí de retorn, hi ha més ombres. 

TERRENY

 • Al sender de l'obaga de la Beurada fins al turonet de la seva capçalera el terreny és força pedregós, propiciant possibles relliscades i torçades de turmell. En aquests trams, aneu mirant bé a on poseu la següent passa.
 • En un tram del sender de l'obaga de la Beurada, en cas de pluges recents, el camí pot estar força humit, propiciant possibles relliscades.

MATERIAL 

 • Millor calçar bota de canya alta, més recomanada per terrenys pedregosos amb força pedra solta, tot i que la poca extensió d'aquest itinerari tampoc la fa imprescindible.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • A la masia de l'Alzina hi ha un cartell informatiu sobre les característiques de la casa.
 • A mig camí de la plana de l'Alzina, a la zona del camp del Nero, es passa per uns coberts agrícoles on potser hi trobareu els propietaris de la zona. Si en tenen i n'és l'època, us podrien vendre algunes peces de fruita acabada de collir. En tot cas, sigueu respectuosos amb l'entorn agrícola i la propietat privada.

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: Plana de l'Alzina i obaga de la Beurada

Es mostren 1 - 7 de 7

Masia i pins de l'Alzina

Point d'intérêt
Architecture
06/10/2016

L'Alzina és una de les masies més antigues i més importants de Begues. Tot i que la seva implantació esdevé ja al s. XIV, l'aspecte actual és el resultat d'unes reformes del s. XIX, un dels moments de...

Plana agrícola de l'Alzina

Point d'intérêt
Paysages
06/10/2016

Estem immersos al bell mig de la plana de l'Alzina indret on, pel còmode relleu, ha estat més fàcil el manteniment de l'activitat agrícola a les rodalies de Begues. En aquesta plana el paisatge...

Pineda amb alzines

Point d'intérêt
Environnement
06/10/2016

Observeu bé l'entorn. La història es repeteix sovint: s'abandonen les vinyes i comencen a créixer ràpidament i sense obstacles els pins, que necessiten molta llum per fer-ho. Els pins van creixent i...

Obaga de la Beurada

Point d'intérêt
Environnement
06/10/2016

Hem arribat a un encaixat torrent de l'obaga, tributari de la riera de Torrelletes, que es forma en aquests vessants.

Gatosar

Point d'intérêt
Flore
06/10/2016

El marge de vegetació esclarissada a tocar dels ben cuidats conreus de la plana de l'Alzina, que anirem entreveient a la dreta de la nostra marxa, són un bon indret on les condicions permeten que la...

El senglar

Point d'intérêt
Faune
06/10/2016

Heus aquí rastres de la presència del porc senglar. El terreny argilós del camí allarga la vida dels tolls d'aigua. Aquest és el lloc preferit per aquests animals per a fer banys de neteja. Aquestes...

Images
Évaluations
/5
2 votes
40%
Évalutations avec commentaires Publier note
En la segunda bifurcación había un cartel de “prohibido El Paso” con una cadena cerrando El Paso a los vehículos. Esto nos confundió y nos hizo desviar 30min. Fuera de eso el paseo nos resultó muy tranquilo y ameno. Eso si, la bajada hasta el río no vale la pena si no hay agua, aconsejo que se lo salten.
Les visites

Que voir à: Plana de l'Alzina i obaga de la Beurada

Es mostren 1 - 10 de 12
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Plana de l'Alzina i obaga de la Beurada

Es mostren 1 - 10 de 17
 • Filter by type
  Thème